T/m zo 12 dec.: expositie ‘Op zoek naar Sengers’
Vanaf 10 oktober t/m 12 december presenteert Verhalenhuis Belvédère de tentoonstelling ‘Op zoek naar Sengers’, een tentoonstelling met de verhalen, installaties en fotowerken van de Rotterdamse beeldend kunstenaar Harry Sengers (1948 – 2015).
Harry Sengers verzamelde voorwerpen die hij verwerkte in installaties en stillevens. Van de stillevens maakte hij fotowerken. Deze ‘stadsarcheoloog van de 20e eeuw’ vertelde in een portret voor Moois TV: “Ik fiets veel door de stad, met een hele grote tas achterop, en als ik dingen zie die ik interessant vind, dan neem ik ze mee. Ik heb een idee in mijn hoofd van een verhaal dat ik wil maken, dan zoek ik daarnaar, naar voorwerpen die daarbij horen.” Zo kennen vele Rotterdammers Harry Sengers, zij ontmoetten hem op zijn fiets door de stad.
Expositie
In het Verhalenhuis verzamelen we in samenwerking met zijn partner Tanneke Barendregt, deze verhalen in een nieuwe expositie. In de exporuimte op de eerste verdieping zijn vele fotowerken en verhalen van Sengers te zien en in de loods van Belvédère aan de Rijnhaven Zuidzijde zijn ook vier installaties van zijn hand te bezichtigen.
P.S. Bezoekers nodigen we uit om hun persoonlijke verhalen in relatie tot Harry Sengers toe te voegen.
Openingstijden vr t/m zo tussen 11 en 17 uur én wanneer de deur openstaat.
Let op: het expositiegedeelte in de loods aan de Rijnhaven ZZ 14 is alleen op afspraak te bezoeken. Mail voor een datum en tijd naar stijn@verhalenhuisbelvedere.nl.
De toegang is gratis.
Finissage : zondag 12 december van 14 tot 17 uur.
Op zondag 12 december is de laatste dag van de expositie. Voor wie het nog niet heeft gezien, of gewoon nog één keertje wil kijken! Wees zeer welkom. Of voor wie graag een werk zou willen aanschaffen? Tanneke Barendregt is aanwezig voor toelichting, een verhaal en/of de afsluiting. Graag tot dan.
Extra: expo-wandel-tours op zondag 24 en 31 oktober
Op zondag 24 en zondag 31 oktober presenteren we een wandel-expo-tour die begint in het Verhalenhuis en eindigt in een loods aan de Rijnhaven Zuidzijde. Vooraf is er een verwarmende soep uit Belvédère’s Volkskeuken. Start tour 14 uur, maaltijdsoep vanaf 13 uur. Kosten per persoon € 10,00 p.p.
Reserveren voor zondag 24 oktober via deze link.
Reserveren voor zondag 31 oktober via deze link.
Feestelijke openingsmiddag
zondag 10 oktober om 14 uur
met makrelen en Normandische cider uit Belvédère’s Volkskeuken.
Wees van harte welkom!
Bijschriften bij de getoonde foto’s van boven naar beneden en van links naar rechts:
1. Installatie “Spraakherkenning”
2. Harry Sengers voor de etalage van zijn atelier. Foto: Ronald van der Waag
3. Harry Sengers portret door Dolf Henkes, 1978.
4. Harry Sengers voor zijn deur, op weg naar een leegstaande fabriek. Foto: Tanneke Barendregt
5. Stilleven, 2005 van Harry Sengers, schenking Beeldgebouw
Meer over Harry Sengers
Geboren en getogen in Rotterdam groeide Sengers op met een grote liefde voor de geschiedenis van zijn stad. Op zijn zeventiende ging hij op de grote vaart en fotografeerde het leven aan boord. In de jaren zeventig begon de gemeente Rotterdam met het slopen van de oude wijken. De stad, zoals Sengers hem kende, verdween. Hij legde de sloop vast. En maakte fotowerken van wat er nog wèl was, maar op het punt stond te verdwijnen: etalages van bijzondere winkels.
In 1979 exposeerde hij voor het eerst bij galerie The Black Cat op de Mauritsweg. Er zouden nog vele exposities volgen: o. a. bij Galerie Perspektief, N.F.I. Rotterdam, Galerie Fotomania Leiden, Catharina Gasthuis Gouda, TENT. Rotterdam, Rijksdienst Beeldende Kunst Den Haag, Palais du Tau Reims (FR). Hij breidde zijn werkterrein uit en ging in heel Nederland leegstaande fabrieken fotograferen. Van deze fabrieken zijn alleen de binnenruimten te zien. Soms zijn er opnames te zien van details: de voorbode voor de latere stillevens.
In 1985 begon hij met het opbouwen van stillevens van zelf verzameld materiaal en zelf verzamelde verhalen. Over het leven en het werk van mensen die hij sprak tijdens zijn tochten door de stad. Fotowerken met titels als ‘Schietbaanlaan 3b‘ en ‘Mathenesserlaan‘ zijn bijvoorbeeld gemaakt van delen van de inboedel van een werkplaats en een woonhuis, die na vertrek of overlijden van de eigenaar op straat terecht kwamen.
Werk van Harry Sengers is opgenomen in de collecties van: Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed, Instituut Collectie Nederland, Van Reekum Museum Apeldoorn e.a.