EXPO over Rotterdamse Grieken verlengd
De tentoonstelling Rotterdam Metamorfosen is verlengd tot aan januari ! Op de Griekse televisie, in de Griekse (kwaliteits)krant, in de NRC en in de Lychnari, er was volop aandacht voor de verhalen van de Rotterdamse Grieken. Daarom is de tentoonstelling nu met een maand verlengd.
Maak kennis met de persoonlijke verhalen van de families Athanasiadis (zie foto onder links), Bouyoukas, Kokkinos – Bachas – Helios, Kotsakis, Kerasavopoulos, Pementzoglou & Zannis. Er is kunst geïnspireerd op Griekenland, van Wally Elenbaas, Dolf Henkes en Maria Ikonomopoulou.
Het is dit jaar precies 60 jaar geleden dat in het Museumpark in Rotterdam een Griekse kerk (zie boven rechts) werd gebouwd en ingehuldigd. Deze staat er nog steeds. Elke zondag is er een dienst aan de Westzeedijk in Rotterdam.
In Nederland wonen ruim 14.000 Grieken. Zo’n 8.500 van de eerste generatie en ruim 5.500 van de tweede generatie. Vóór de Tweede Wereldoorlog bevond zich in Rotterdam een kleine gemeenschap van voormalige Griekse zeelieden die zich bezighielden met aan de scheepvaart gerelateerde activiteiten. Ze verkochten sigaretten en chocolade aan de scheepsbemanningen. In 1966 sloten de Nederlandse en Griekse regering een wervingsverdrag, waarna Nederlandse bedrijven in Griekenland arbeiders konden werven. Met de komst van Griekse gastarbeiders in de jaren zestig begon de Griekse gemeenschap pas echt te groeien. In de loop van de jaren zeventig openden de aanwezige Grieken hun eerste restaurants in de stad.
“Teach me to dance, will you? vraagt Basil (Alan Bates) aan Alexis Zorba (Anthony Quinn) aan het eind van de film Zorba de Griek (1964). Zij dansen op het strand van Kreta hun zorgen weg. Deze beroemde scène uit de film zou de opmaat vormen tot het wereldwijde succes van de Sirtaki. Ook in Nederland werd Zorba de Griek een hit. In bioscopen waar de film draaide, dansten bezoekers in de pauze en na de voorstelling de Sirtaki en dronken zij Griekse wijn.” (bron vijfeeuwenmigratie.nl) De jaren ’70 werd een hoogtepunt qua populariteit voor de Griekse restaurants in de stad.
Kunst van Elenbaas, Henkes & Ikonomopoulou
Kunstenaars laten zich al jaren inspireren door Griekenland en de Grieken. De Middellandse zee als gebied met een lange geschiedenis, in zekere zin de bakermat van onze huidige beschaving. Dit geldt voor de Rotterdamse kunstenaars Wally Elenbaas (1912-2008) en Dolf Henkes (1903-1989) die beiden langere tijd in Griekenland verbleven. Daarnaast tonen we werk van Maria Ikonomopoulou (1961, Kalamata, Griekenland). Zij woont en werkt sinds 1985 in Rotterdam.
Rotterdamse Metamorfosen toont een weefsel van verhalen, persoonlijke verhalen die in elkaar overlopen. Van Wally Elenbaas en Alfred Kossmann. Over Henkes en Vassilis. Over Bachas & Zannis. Van Kalamata en Aegina. Een schets in foto’s, olieverf, grafiek, textiel, brieven en verhalen over de innige verbinding van Grieken met Rotterdam.
Periode: van 10 september t/m 1 januari 2018.
Entree gratis. Openingstijden: van vrijdag t/m zondag van 11 tot 18 uur én wanneer de deur open staat.
© Dolf Henkes, Baai in Griekenland, 1973, collectie RCE
Wally Elenbaas in Kalava, Griekenland, 1977 © foto Esther Hartog
© Maria Ikonomopoulou (werk, tijdens rondleiding 2017, met oma in haar jeugd)
Met dank aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Nederlands Instituut voor kunstgeschiedenis (RKD), stichting Derkzen van Angeren en Mondriaanfonds.