Zo 10 sept. : Roterodamum Café in het teken van Immaterieel Erfgoed

 

Tijdens de Open Monumentendagen op zondag 10 september is het Rotterdams Historisch Genootschap Roterodamum te gast in Verhalenhuis Belvédère met het Roterodamum Café. Het thema van de Open Monumentendagen is Levend erfgoed en het Verhalenhuis aan de Rechthuislaan op Katendrecht is al meer dan een decennium lang dé plek in Rotterdam waar immaterieel erfgoed verzameld en zichtbaar gemaakt wordt.

 

In Verhalenhuis Belvédère worden op vele manieren de verhalen van mensen en gemeenschappen in de stad opgezocht, vastgelegd en doorgegeven. Vanuit de plek is er een grote verbondenheid met migratieverhalen. Katendrecht is immers van oudsher een aankomstwijk. Het eerste grote Chinatown ontstond hier, maar ook vele andere gemeenschappen zoals de joodse, de Griekse, de Noorse, de Surinaamse, de Antilliaanse vonden hier hun thuisplek. Verhalenhuis Belvédère programmeert en presenteert evenementen en activiteiten met, voor en door de gemeenschappen in de stad die gaan over identiteit, cultuur en erfgoed.

 

Kaapverdiaanse community

Heel recent in het voorjaar van 2023 is de jaarlijkse Rotterdamse viering van het Kaapverdiaanse São João op het Heemraadsplein officieel erkend als Nederlands Immaterieel Erfgoed. Met een grote delegatie uit Rotterdam is dit gevierd in het Openluchtmuseum Arnhem waar het KIEN Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is gevestigd. Jorge Lizardo en Melanie Soares van stichting Bruggenbouwers komen hierover vertellen.

 

Programma:
11.30 uur – inloop met koffie/thee
12.00 uur – inleiding door Linda Malherbe over het Verhalenhuis
12.15 uur – Jorge Lizardo en Melanie Soares over Kaapverdiaans erfgoed
13.00 uur – borrel met Kaapverdiaanse hapjes en muziek

 

Toegang: alleen voor Roterodamum leden – zie website

 

Lid worden bij Roterodamum?

Historisch Genootschap Roterodamum is dé historische vereniging van Rotterdam. Interesse in het verleden betekent aandacht voor de toekomst. Is Rotterdam ook jouw stad? Ben je ook trots op de stad zoals hij nu is, en op de stad zoals hij in het verleden is geweest? Sluit je aan. Word lid en draag bij aan het levend houden van het Rotterdams verleden. Wat kun je bij Roterodamum doen? Regelmatig ontmoeten we elkaar op interessante plekken in de stad of de regio. Roterodamum organiseert excursies en lezingen. Als lid ontvang je het magazine de Kroniek, de digitale nieuwsbrieven plus het bijzondere Essay Roterodamum en het Rotterdamse Jaarboekje.

Rotterdam is een stad met een indrukwekkend verleden. De jonge geest van de stad is niet nieuw. Rotterdam is altijd vooruitstrevend geweest. Ook vele andere karakteristieken die aan de moderne stad worden toegedicht, kennen hun oorsprong in het dynamische verleden. Dat is echter nauwelijks meer zichtbaar. De oprichters van het Historisch Genootschap Roterodamum beseften dat toen zij in 1947 keken naar de kale vlakte van de verwoeste binnenstad. Zij waren niet de enigen. Vele Rotterdammers begrepen dat er speciale zorg nodig was om het indrukwekkende verleden van de stad levend te houden. Dat geldt nu nog steeds. Rotterdam is een stad met een rijke historie.

Lid worden? Zie info en formulier.

 Reacties zijn gesloten .