Zo 11 juni: AL REWAQ #32 Poetry International Festival Special

 

De Syrische dichter / auteur Adnan Alaoda is de eerste gastschrijver die ruim een jaar lang woonde en werkte in Belvédères Schrijversresidentie, op de vierde verdieping in het Verhalenhuis. Hij introduceerde in 2017 een nieuw programma in het Verhalenhuis:  Al Rewaq, een broedplaats voor culturele uitwisseling en ontmoeting via optredens met poëzie, muziek en film. Door artiesten uit Syrië, Midden Oosten en Nederland. Kunstenaars, professionals én amateurs. Dit beroert vele harten en leidt tot nieuwe verhalen, creativiteit en verbinding. Elke editie is anders, veel is mogelijk.

 

Op zondag 11 juni is de 32ste editie van Al Rewaq. Een speciale editie in samenwerking met Poetry International Festival en Culture Unlimited.

 

Wees welkom! Ahlan wa Sahlan!

 

Van links naar rechts: Sanne Rambags, Antonio Moreno Glazkov en Abeer Albatal.

 

 

We verwelkomen de volgende gasten bij Al Rewaq #32:

 

  • De internationaal gerenommeerde auteur Mohamedou Ould Salahi van de bestseller Guantánamo Diary. Vertaald in meer dan 25 talen en  in 2021 verfilmd als The Mauritanian. Het boek en de film zijn gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen in de Guantánamo gevangenis waar hij meer dan vijftien jaar lang onterecht vast zat. Sinds zijn vrijlating in 2016 zet Mohamedou zich in als mensenrechtenactivist en weet hij velen te raken met zijn verhaal én zijn boodschap over vrijheid en vergeving. Momenteel is hij curator en schrijver in residentie bij NITE en Club Guy & Roni. Ook is hij curator bij de Bali in Amsterdam. In 2022 ontving hij de PAX Vredesprijs. Rosh Abdelfatah (directeur Arabisch Filmfestival) gaat in gesprek met hem.

 

  • Presentatie van de dichtbundel ‘Een boot naar Lesbos’. De bundel werd geschreven door de Syrische dichter Nouri Al-Jarrah toen duizenden Syriërs over de Middellandse Zee vluchtten voor het geweld in hun land. De bundel is recent in het Nederlands vertaald door Nassira Takhtoukh en Annemarie Estor. Pianiste en componiste Marlies du Mosch heeft speciaal voor deze gelegenheid nieuw werk gecomponeerd: The long journey, geïnspireerd op de dichtbundel. Marlies du Mosch zette eerder onder andere de gedichten van toenmalig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr op muziek, wat resulteerde in een avondvullende uitvoering door het Metropool Orkest.

 

  • Vanuit Poetry International komt schrijver en dichter Simone Atangana Bekono (NL, 1991) naar de Al Rewaq. In haar poëzie wisselen strijdvaardigheid en tederheid elkaar voortdurend af. Zij laat zien hoe het persoonlijke tegelijkertijd poëtisch, politiek en universeel kan zijn.

 

  • De Kimya Band is voor deze gelegenheid speciaal samengesteld en bestaat uit Sanne Rambags, vocalist, componist en improvisatietalent. Zangeres Abeer Albatal,  gespecialiseerd in klassieke Arabisch Muziek. Kinan Abuakel speelt Buzuk, Hannibal Saad gitaar en Antonio Moreno Glazkov op trompet. Zij dragen op unieke en muzikale wijze gedichten voor en sluiten af met klassieke liederen uit het Midden-Oosten.

 

Eten uit de Volkskeuken van gastkok Anahid Darwish (Aleppo, Syrië/Rotterdam) en Ali Mohammed (Jemen/Rotterdam)
Gastkoks Anahid Darwish en Ali Mohammed verzorgen na alle optredens de maaltijd in de Volkskeuken. Anahid (1982) is geboren in Aleppo (Syrië), als oudste kind in een gezin met vijf kinderen. In 2015 probeert ze, vanwege de oorlog, te vluchten naar Europa met een vals paspoort. Ze wordt opgepakt en belandt in de gevangenis. Acht maanden later lukt het haar alsnog weg te komen. Nu woont ze in Nederland. Haar vier kinderen zijn na vier maanden met haar herenigd. In Nederland besluit ze alleen nog maar haar hart te volgen. Anahid volbrengt diverse horeca-opleiding en startte haar eigen onderneming: Elba Cuisine, koken met passie voor de geuren en smaken van de Syrische keuken. Ze maakt graag recepten en gerechten uit haar jeugd, van haar oma en moeder, die ze vooral reconstrueert vanuit haar herinneringen.

 

 

Al Rewaq #32 Poetry International Festival special: zondag 11 juni 2023 

start 16.00 uur, inloop 15.30 uur – einde programma ca. 19.00 uur.

Entree gratis. BBQ-maaltijd € 10 p.p.

 

Na alle optredens genieten van de maaltijd van Anahid & Ali in de Volkskeuken (ca. 19 – 21 uur voor  €10,00 per persoon)? Aanmelden voor de maaltijd hoeft niet, maar is i.v.m. mogelijke drukte aan te bevelen als je er zeker van wilt zijn:  Reserveer alvast via deze link.

 

 

We nodigen iedereen van harte uit om Al Rewaq #32 bij te wonen en mee te ervaren.

Wees welkom! Ahlan wa Sahlan!

 

Van links naar rechts en boven naar beneden: Marlies du Mosch, Simone Atangana Bekono, Mohamedou Ould Salahi (foto Martijn Halie), Anahid Darwish & dochter Zayna.

 

 

Rotterdam Vluchtstad
In 2016 is Verhalenhuis Belvédère namens de gemeente Rotterdam lid van ICORN (International Cities of Refuge Network). Dit betekent dat de stad Rotterdam jaarlijks een onderkomen biedt aan een ‘vluchtschrijver’. Via ICORN bieden wereldwijd 63 steden onderdak aan schrijvers en kunstenaars die in hun eigen land niet kunnen werken wegens de oorlog of het regime.

 

Grote dank
In het Verhalenhuis is met veel hulp van particulieren, fondsen en vrijwilligers een speciaal gastenverblijf ingericht. Een jaar lang kan een schrijver veilig in Rotterdam wonen en werken. Hij verzorgt mede optredens en activiteiten en kan schrijven. Onze dank gaat uit naar alle donateurs – in geld, arbeid of natura – te weten aan: PEN Nederland, ICORN, UAF, Protect Defenders, Stichting In den Vreemde, OCW, Erasmus Universiteit, Centrale Bibliotheek Rotterdam, Vereniging Verzamelde Werken Rotterdam, Stichting Letterenhuis Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Belvédères Bende van de Zwarte Hand, stichting DOEN en alle vrijwilligers en particulieren die het Belvédère Gastenverblijf mede mogelijk maken!

 

About the project
In 2016, the Story House Belvédère became a member of the ICORN (International Cities of Refuge Network) on behalf of the city of Rotterdam. This means that from then on the city of Rotterdam annually offers shelter to a ‘writer of refuge’. To this means, we offer a special pension in Story House Belvédère. Via ICORN, Syrian writer Adnan Alaoda was invited to live and work in Rotterdam for one year together with his wife and child. Adnan already lived in Dubai for a couple of years, but had the wish to make a contribution to the European Society. Many friends and acquaintances of Adnan had fled to Europe.

 

Invitation to Al Rewaq #32: Sunday June 11th (free entrance)
Various cultural activities will take place such as watching movies, making music, singing, reciting poems and theatre pieces.
You are warmly invited for Al Rewaq #32 in Story House Belvédère.

June 11th, start 16.00 h (doors open from 15.30 h) until ca. 19.00 h

Entrance is free.

After the programme you can enjoy a meal for €10,- from the Volkskeuken, chat and talk (19.00 – 21.00 h).

 

You are very welcome to celebrate this Al Rewaq with us and we look forward to meeting you.

 

  

Van links naar rechts: Kinan Abuakel, cover bundel Nouri Al-Jarrah en Hannibal Saad.Reacties zijn gesloten .