Terugkijken: Dichter in de Volkskeuken: Theophilus Kwek & Jinai Looi (Singapore/Rotterdam), livestream met afhaalmenu

 

In de Kook- en Verhalenstudio van Belvédère kookten op zondag 11 juni dichter Theophilus Kwek en gastkok Jinai Looi samen een Singaporese lunchmaaltijd. Via een livestream vertelden Theophilus en Jinai (Singapore/Rotterdam) aan elkaar en aan de kijkers hun persoonlijk verhaal en deelden hun verbinding met Singapore en Rotterdam via de Volkskeuken. Theophilus droeg voor uit eigen werk. Jinai toonde een van de geheimen van haar Singaporese keuken. Host was Fenmei Hu (China/Rotterdam). De voertaal : Engels.

 

LET OP : Livestream gemist? Kijk hier de video terug.

 

 

 

 

Dit programma was onderdeel van Poetry International Festival Rotterdam 2023 en live via Facebook te volgen.

Na afloop van de livestream was deze speciale lunchmaaltijd ook echt te proeven en af te halen in de Volkskeukenstudio van het Verhalenhuis (Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht).

 

 

Wanneer: zo 11 juni Tijd: 11.30-12.30 livestream, afhalen maaltijd tussen 12.45 en 13.30 uur.

Adres: Atjehstraat 98, Rotterdam-Katendrecht

Kosten: kijken gratis, maaltijd € 10 per persoon

Reserveren van maaltijd noodzakelijk, dit kan via deze link

 

 

 

Over Theophilus Kwek

Elk gedicht van de Singaporese dichter Theophilus Kwek is een verhaal op zich. Hij schrijft over actuele maatschappelijke onderwerpen en vraagt altijd poëtisch maar dringend en consequent aandacht voor de mensen die vaak over het hoofd worden gezien; zoals vluchtelingen die de levensgevaarlijke oversteek naar Europa maken of zorgmedewerkers ten tijde van de pandemie. In zijn vier bundels, enthousiast ontvangen door o.a. The Guardian, krijgen deze mensen diepte en vorm. Tegelijk confronteren zijn gedichten je met de vraag hoeveel je eigenlijk om deze mensen geeft en hoeveel je om hen zou moéten geven. Naast dichter is hij ook geschoold klassiek violist, en hij houdt van het gebied waar genres elkaar ontmoeten. Zo schreef hij libretto’s op uitnodiging van het Royal Opera House.; Als redactielid van verschillende literaire tijdschriften en blogs vraagt Kwek al jaren aandacht voor het werk van veelbelovende Zuidoost-Aziatische schrijvers en voor meertaligheid in Singapore.

 

Over Jinai Looi

Jinai kwam als baby vanuit Singapore naar Nederland. Haar vader Kim Lai Looi zou in Rotterdam gaan werken bij restaurant De Grote Muur en restaurant de Lange Muur. In 1989 kon hij vlakbij aan de West-Kruiskade een eigen zaak starten: Mei Sum. Ze verkochten Chinese delicatessen oftewel tot dan toe onbekende Aziatische producten aan Rotterdammers vooral door te koken en mensen ter plekke te laten proeven in de toko, zoals de speciale noedels uit Singapore. ,,De beste noedels van de wereld, Laksa geheten.’’ Vader Looi werd hierdoor ook wel de Laksaman genoemd in Rotterdam. Jinai trad in zijn voetsporen en is inmiddels bekend als kok, life style designer, ondernemer en eigenaresse van kookstudio/winkel Het Zesde Geluk. Ze is ook docente en geeft (internationale) kookworkshops en kookte ook een keer live bij RTL Koffietijd.

Jin-Ai Looi, 雷仁愛 (Looi Jin Ai / Lei Ren Ai in het Mandarijns), is uit het Fujian dialect. Looi betekent Donder van de Dondergod en Jin-Ai is de zendelinge in China uit de film Inn of the Sixth Happiness (1958, Nederlandse titel: Herberg van het Zesde Geluk) met Ingrid Bergman als hoofdrolspeelster. “Mijn vader had de film gezien en besloot als hij een dochter kreeg haar die naam te geven. Daarom heb ik ook mijn bedrijfje Het Zesde Geluk genoemd.” In 2006 ging Jinai voor de eerste keer naar China, maar ze voelt zich echt een mix van Maleis / Singaporees / Fukkienees / Cantonees / Mandarijns en Nederlandse cultuur. Haar favoriete gerechten zijn dumplings en loempia maar ook patat, kaas, kroketten en haring.

.



Reacties zijn gesloten .