Za 11 mei: muzikaal verzet in Operadagen-lunchconcert

Als opwarmer voor de Operadagen Rotterdam 2019 worden er op diverse plekken in de stad huiskamerconcerten gepresenteerd.

In Verhalenhuis Belvédère is op zaterdagmiddag 11 mei: ‘In diesem Lande, in dieser Zeit’ door het Eisler Trio (sopraan, gitaar en cello) voorafgegaan door een lunch uit de Volkskeuken van gastkok Lamya Dahli (Rotterdam, Vreewijk / Syrië).

Het Eisler Trio vindt dat de muziek van Hans Eisler (1898-1962) meer gehoord moet worden. Ook andere componisten komen in hun concert aan bod als de Duits-joodse Kurt Weill en Braziliaanse Villa Lobos. Het trio zag hun muziek duidelijk weerspiegeld in onze tijd. “Ook nu is er sprake van een wereldwijde crisis, op zowel economisch als humanitair vlak, die van ons allen vraagt om stelling te nemen, net als Eisler en Brecht destijds deden. Vandaar ook de titel “In diesem Lande, in dier Zeit”.

Volgens een recensie van Aart van der Wal: “Het in 2011 opgerichte Eisler Trio voelt zich duidelijk met hart en hoofd met deze ‘entartete’ muziek verbonden. Dictators en repressieve regimes zijn er overal, onverschillig of het lot in Brazilië of in Europa valt. Dat lot met alle gevolgen vandien wordt door deze zich boven alle conventionele regels uitwaaierende muziek in een schril daglicht gesteld, al zal niemand het gevoel en aandacht voor het kleine, het intieme, het menselijke van huis en haard ontgaan. Het is een panorama dat ook na herbeluisteren zelfs aan diepte wint en zich daardoor niet gemakkelijk opzij laat zetten. Het gaat door merg en been, deze muziek die tevens symboliseert dat onderdrukking en vervolging nooit echt weg zijn geweest en als perpetuum de samenlevingen blijven vergiftigen. Dit is geen muziek die pleisters op de wonden plakt, maar er juist vanaf trekt. We voelen de open wond die door dit trio op zeldzaam muzikale wijze indringend zichtbaar wordt gemaakt.”

Het Eisler Trio bestaat uit Bauwien van der Meer (sopraan), Annedee Jaeger (gitaar) en Joris van Haaften (cello).
Wanneer
Zaterdag 10 mei, aanvang 12 uur, inloop vanaf 11.30 uur. Einde 14 uur.

Kosten
Entree inclusief lunch is 10 euro p.p. Reserveren noodzakelijk via deze link.

Operadagen Rotterdam 2019

Wilt u meer zien van zangeres Bauwien van der Meer? Zij speelt tijdens de Operadagen Rotterdam 2019 in twee verschillende voorstellingen t.w. Odysseus’ Women + Anaïs Nin op 24 mei en Fantastic Women op 18 mei. Operadagen Rotterdam is een internationaal opera- en muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende producties van de (inter)nationale top en jonge, avontuurlijke makers. Van vrijdag 17 tot en met zondag 26 mei 2019 is de veertiende editie in de grote theaters van Rotterdam en op verrassende binnen- en buitenlocaties, overal in de stad.Reacties zijn gesloten .