Terugkijken: de Indische Volkskeuken van dichter Ellen Deckwitz, livestream
Speciaal voor Poetry International 2021 presenteerde Verhalenhuis Belvédère: DICHTER IN DE VOLKSKEUKEN.
In de Kook- en verhalenstudio van Belvédère kookten we op zondagmiddag 13 juni samen met dichter Ellen Deckwitz een Indisch menu. Via een livestream vertelden Ellen Deckwitz en de Belvédère gastkoks Constance van Duinen en Sylvia MacKenzie aan de kijkers en elkaar hun persoonlijk verhaal, en ze deelden hun verbinding met de stad en met de Indische keuken. Ellen droeg ook voor uit haar werk. Na afloop van de livestream was de maaltijd af te halen in de kookstudio van het Verhalenhuis aan de Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht.
Voor wie de livestream heeft gemist, deze is hier terug te kijken.
De Indische Volkskeuken van Ellen Deckwitz
Wanneer: zondag 13 juni 2021
Tijd: livestream 12 – 13 uur koken en vertellen via Facebook; afhalen is mogelijk tussen 13.15 en 14.00 uur, adres Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht.
Kosten en reserveren: online meekijken is gratis, het afhaalmenu is € 15,00 p.p. en te reserveren via deze link.
Over Ellen Deckwitz
Ellen Deckwitz is al jaren de meest begeesterde ambassadeur voor de poëzie. In haar Olijven moet je leren lezen en het onlangs verschenen Dit gaat niet over grasmaaien laat ze zien hoe rijk en waardevol de poëzie is en hoe je er als lezer en luisteraar veel van je gading kunt vinden. Met columns voor NRC en De Nieuws BV betoont ze zich ook een aansprekend chroniqueur van de alledaagse realiteit en de kwetsbare positie die het individu daarin inneemt.
Ze combineert de kracht van de poëzie met betrokkenheid bij de harde werkelijkheid en de last van de geschiedenis. Dat spreekt op overtuigende wijze uit Deckwitz’ laatste bundel Hogere natuurkunde waarin ze de confrontatie aangaat met het levensverhaal van haar grootmoeder, die Ellen – als enige in de familie – haar kampervaringen in Nederlands-Indië toevertrouwde. De bundel laat zien hoe grootmoeders Indiëverleden in haar eigen leven doorwerkte. De oorlog woekert onzichtbaar verder en blijft voelbaar in de taal en in het zwijgen tussen de regels.
Over gastkoks Sylvia MacKenzie en Constance van Duinen
Constance van Duinen is geboren in een romneyloods in Hollandia, hoofdstad van voormalig Nieuw-Guinea. Toen ze nog geen 2 jaar was, verhuisde ze met haar vader en moeder en broer naar Nederland. Pas toen haar ouders overleden waren, dook ze in haar gemengde familiegeschiedenis met inlands, Hollands, Chinees en Duits-Hongaars bloed. Tijdens haar zoektocht kwam ze ook meer te weten over het oorlogstrauma van haar ouders, hetgeen ze verwerkte ook in haar werk. Constance is beeldend kunstenaar en tapdanseres. Samen met haar Indische vriendin Sylvia MacKenzie (Bandoeng, Java) koken en presenteren ze deze Volkskeukeneditie en verwelkomen Ellen Deckwitz in de keuken.
LET OP:
# Het koken en vertellen vindt plaats via een livestream via Facebook van Verhalenhuis Belvédère, tussen 12 en 13 uur.
# Vanaf 13.15 tot 14 uur, na afloop van de livestream kan de maaltijd worden afgehaald bij de Volkskeukenstudio in Rotterdam-Katendrecht aan de Atjehstraat 98. We houden ons daarbij aan de hygiëne eisen, maken geen fysiek contact, houden anderhalve meter afstand en dragen mondkapjes.
Over de Volkskeuken
De Volkskeuken is het eet- en ontmoetingsprogramma rondom identiteit en (cultureel) erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek en delen tegelijkertijd hun persoonlijk (migratie)verhaal. Rotterdam is anno 2021 thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de smaken, rituelen, verhalen en gebruiken van de stad beleven. Ook presenteren we in de Volkskeuken speciale feest- en herdenkingsdagen en persoonlijke evenementen.