T/m 17 feb.: expositie La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd

 

Verhalenhuis Belvédère presenteert van 14 oktober t/m 17 februari de tentoonstelling:

 

LA GUERRA, KUNSTENAAR IN OORLOGSTIJD

Bombardementen, bezetting en oorlog hebben de meest ingrijpende gevolgen voor bewoners van een land, een stad. Voor kunstenaars gaat het leven, ondanks de oorlog, ondanks de vele dilemma’s, ook gewoon door. Sommige vluchten, anderen gaan in verzet, weer anderen sluiten zich op in het atelier. De een zoekt samenwerking met de vijand, terwijl de ander de pijn van de oorlog via kunst probeert te verwerken. Hoe dichtbij komt het? Wat weet je? Welke keuzes kun je je permitteren? Iedereen is bezig om zich te verhouden tot een nieuwe situatie. Uiteindelijk gaat het over ons allemaal. Wat doe je als kunstenaar? En was dat anders toen dan nu?

 

VERHALEN BIJ BOIJMANS
In samenwerking met Museum Boijmans verzamelt Verhalenhuis Belvédère verhalen van kunstenaars die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt, maar ook van (familie van) museummedewerkers en bezoekers. De verzamelde (audio)verhalen krijgen een plaats bij Museum Boijmans op de website en/of in de tentoonstelling Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad, die van 13 oktober t/m 27 januari 2019 in Boijmans te zien is. Verhalenhuis Belvédère zoomt tegelijkertijd in met een eigen expositie in het Verhalenhuis: La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd.

 

De Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903 – 1989) maakte de bombardementen op Rotterdam van heel dichtbij mee. Zijn werk veranderde hierdoor voorgoed. Aan een goede vriend schreef hij destijds: “Soms voel ik nog de bombardementen of het opblazen van de haven, daar zaten we middenin. Het gevoel daarvan is alleen nog maar te schilderen. En toch, altijd moet ik opnieuw beginnen. Het is bodemloos, maar groot.”
Henkes produceerde veel, veel werk. Direct na de bevrijding reisde hij op uitnodiging van die vriend naar de Antillen en naar Mexico en New York. Daar beleefde hij zijn internationale doorbraak met de tentoonstelling La Guerra in Mexico in Palacio de Bellas Artes. Tekeningen en op papier geschilderde afbeeldingen van de verwoesting van de Rotterdamse haven en stad vormde de kern van de expositie. Ruim 70 jaar later brengen we opnieuw La Guerra voor het voetlicht als kern voor een expositie nu.

In samenwerking met de RCE Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed presenteren we in Verhalenhuis Belvédère van 14 oktober tot en met 17 februari 2019: La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd. Te zien zijn de oorlogswerken van Dolf Henkes van toen, gecombineerd met het werk van die andere Katendrechtse kunstenaar Wally Elenbaas en zijn joodse vrouw Esther Hartog. Bovendien is er het werk en het verhaal van een tweetal Rotterdamse kunstenaars van nu, die uit een oorlogsgebied vluchtten: Mosab Anzo (Syrië) en Juan Heinsohn Huala (Chili).
 
Let op: nadrukkelijk worden andere Rotterdamse kunstenaars die hun verhaal hieromtrent willen vertellen, uitgenodigd alsnog deel te nemen. Kom langs, bel 010 7200997 of neem contact op via een mail naar:linda@verhalenhuisbelvedere.nl

Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam-Katendrecht
Entree gratis.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11 en 18 uur én doordeweeks wanneer de deur openstaat, wandel gerust binnen.

Research, teksten en samenstelling Henkes: Jan de Heer
Met dank aan RCE Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed, Museum Boijmans van Beuningen, RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Stadsarchief Rotterdam, Mondriaan Fonds

Toelichting foto’s:

(1) tekening Dolf Henkes 1944, zonder titel, collectie RCE

(2) Zonder titel, 2017 – uit de serie Zonder Zuurstof van Mosab Anzo

(3) Zonder titel, 2016 – Juan Heinsohn Huala

(4 en 5) Verhalenkeet bij Boijmans



Reacties zijn gesloten .