Expo t/m 24 juli: expositie Gil&Moti ‘Nakba betekent veel voor mij’

 

Van 15 mei t/m 24 juli presenteert Verhalenhuis Belvédère de nieuwe tentoonstelling ‘Nakba betekent veel voor mij’ van het kunstenaarsduo Gil&Moti.

 

 

De expositie toont hun nieuwe videowerk  ‘…daarna geen Palestina meer’ en daarnaast de verhalen en schilderijen en tekeningen van Finan Ghazal, maken we kennis met de kookkunst van haar dochter Nivien Ragab, zien we de sculpturen van vader Jamal Al Shaabi en ‘stripverhalen’ van zijn zoon Mahmoud. Ook zijn er bruiklenen van voorwerpen en memorabilia uit verschillende woonkamers van Palestijnse Rotterdammers die als een persoonlijk ‘fysiek geheugen’ dienen en tegelijk de Palestijnse cultuur en identiteit zichtbaar maken.

 

De tentoonstelling: ‘Nakba betekent veel voor mij’ vormt het resultaat en de presentatie van een onderzoeksproject door Gil&Moti naar het publieke belang van een vaste locatie voor de jaarlijkse Palestijnse Nakba-herdenking in Rotterdam. ‘Nakba’ betekent in het Arabisch ‘catastrofe’ en duidt op de gedwongen vlucht van ruim 700.000 Palestijnen en het Arabisch-Israëlisch conflict dat sinds de stichting van de staat Israël in 1948 begon en tot op heden voortduurt.

 

 

Over Gil&Moti

De kunstenaars Gil Nader en Moti Porat komen uit joods-Israëlische families en wonen sinds 1998 in Rotterdam. Naast een echtpaar vormen ze ook het artistieke duo Gil & Moti, dat zoveel mogelijk als één entiteit leeft: ze kleden zich identiek en delen één bos sleutels, één portemonnee en één telefoon. In hun werk stellen ze zichzelf centraal, hun leven is een constante performance. Daarin gaan ze vaak relaties aan met mensen met een andere culturele achtergrond. Zo onderzoeken ze wat identiteit is en hoe individualiteit gevormd wordt. Hun opvoeding in een land in oorlog werkt door in hun artistieke positionering en visie, wat in verschillende kunstprojecten terugkeert. Voor  het project The Dutch Volunteers (2014-2016) namen zij een radicaal besluit: zij gaven hun Israëlische nationaliteit op om Nederlanders te worden. Als Nederlandse staatsburgers ontstond de mogelijkheid om toegang te verkrijgen tot gebieden die wettelijk verboden zijn voor Israëlische burgers in de Westelijke Jordaanoever.

 

Palestijnen in Rotterdam

Jaarlijks komen op 15 mei Palestijnen uit de Rotterdamse regio en sympathisanten van wat is gaan heten ‘de Palestijnse kwestie’ op wisselende locaties in de stad bijeen om de Nakba te gedenken. Tot nu toe is er geen vaste locatie voor deze bijeenkomsten. Op initiatief vanuit de werkgroep ‘Nakba de ramp’ is een onderzoek voorgesteld waarbij het draagvlak voor deze gebeurtenis in de stad, de overdracht van kennis over de Nakba, de wijze waarop zo’n herdenking zou kunnen plaatsvinden, én potentiële locaties in kaart en beeld worden gebracht.

 

Op bezoek bij Palestijnse families

In de afgelopen twee jaar bezochten Gil&Moti meerdere personen en families uit de Palestijnse gemeenschap bij hen thuis in de regio Rotterdam, waar zij hen uitvoerig interviewden, filmden en verschillende tekstuele en visuele vormen onderzochten van begrippen als; thuis, vluchten, herinnering, trauma, identiteit, familiewortels en verbondenheid. Samen met hen gingen de kunstenaars via familiealbums en documenten, verzamelde objecten, en door hen zelf gemaakte kunstwerken terug in de tijd. ‘Oral History’, het is de onderzoeksmethode die de kunstenaars in hun kunstprojecten hanteren en het uitgangspunt vormt voor deze tentoonstelling.  Een onderzoeksmethode op basis van mondelinge overlevering, veelal toegepast bij onderdrukte volkeren, die delen van het verleden naar boven brengt welke in de collectieve herinnering of gangbare geschiedschrijving zijn verdrongen, over het hoofd gezien, of bewust buiten de boeken gehouden. Zo wordt ook het Nakba-verhaal traditioneel mondeling van de oudere generatie naar de jongere doorverteld, als aanvulling op de ontbrekende informatie.

 

 

Openingsprogramma

Zondag 15 mei 2022 is de opening om 15 uur in Verhalenhuis Belvédère. Iedereen is vanaf 14.30 uur zeer welkom. Entree gratis, reserveren niet nodig.

 

Voorafgaand aan de opening in Verhalenhuis Belvédère vindt die dag om 12.30 uur in de Botanische Tuin Kralingen een ‘Nakba’-herdenkingsbijeenkomst plaats, begeleid door Yousef Hashem. Aanvang vanaf 12.00 uur. Locatie: Botanische Tuin Kralingen, Cederstraat 5, ingang naast Palestinastraat 46.

 

 

Dit project is mede ondersteund door CBK/BKOR Rotterdam.Reacties zijn gesloten .