Zo 15 mei: THE NEXT STORY #2: Ellen Zee en Fengqiu Chen

IABR-2016-THE NEXT ECONOMY, de zevende editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, vindt plaats van 23 april tot en met 10 juli 2016 in Rotterdam-Katendrecht. Het kloppend hart van de IABR-2016 is de Fenixloods II. Hier presenteert de IABR een tentoonstelling en meer dan zestig projecten over de toekomst van de stad. Zie website IABR-2016

 

102faff0-65e8-44f7-8e43-4a0213880549_list-1

Verhalenhuis Belvédère heeft voor de IABR-2016 THE NEXT STORY ontwikkeld. Gedurende de biënnale vindt een serie van tien middagen plaats, waarin persoonlijke verhalen van bewoners, organisaties of ondernemers die wonen en/of werken op Katendrecht, worden gedeeld met publiek. Wat is hun NEXT STORY? Hoe zien zij de toekomst op basis van hun achtergrond en identiteit, welke rol speelt de omgeving daarbij? De optelsom van persoonlijke verhalen en prikkelende vragen toont hoe de daadkracht van individuen de toekomst van een wijk en zelfs van een stad helpt vormgeven.

 

THE NEXT STORY#2: Ellen Zee en Fengqiu Chen

Ruim 100 jaar geleden kwamen de eerste gastarbeiders naar Nederland om te werken in de haven of matroos. Op Katendrecht ontstond het eerste Chinatown van Europa.  We duiken deze middag in de migratiegeschiedenis middels twee persoonlijke verhalen.

Als eerste komt Ellen Zee aan het woord. Een foto uit haar familiealbum hangt groot in de benedenruimte van het Verhalenhuis. In de jaren twintig kwam haar opa Zee naar Katendrecht, waar hij verliefd werd op Neeltje van de Kaap. Het is zover bekend het eerste huwelijk tussen een Chinese matroos en Nederlands meisje.  Ellen Zee, kleindochter van de Chinese matroos vertelt over haar familie en haar leven op Katendrecht. Haar vader ‘Chinese Kees’ heeft op Katendrecht en had jaren een winkel op het Deliplein.

Fengqiu Chen is in 1999 uit China naar Katendrecht verhuisd vanwege de liefde. Ze trouwde in China met haar man die zelf al vanaf zijn 12de op Katendrecht woonde. Ze ontmoetten elkaar tijdens de vakantie van haar man in China. Fengqiu is als vrijwilliger actief in  het buurthuis en het Verhalenhuis.

 

ZONDAG 15 MEI

Tijd: 16.00 – 17.30 uur

Entree: gratis.

Alvast een plekje reserveren, mail graag naar reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl

Taal: Nederlands

 

Programma

16.00 uur: welkom, ontvangst

16.15 uur: over de Genius Loci van Verhalenhuis Belvédère

16.30 uur: het vorige verhaal

16.45 uur: The Next Story: Ellen Zee en Fengqiu Chen

17.15 uur: vragen & uitwisseling

Daarna gelegenheid voor een drankje en hapje uit de Volkskeuken

 

 

Fengqui 2

 Reacties zijn gesloten .