Zo 17 feb.: Dichters voor Vrede & (vredes)maaltijd


Dichters Voor Vrede zijn op 14 maart 2003 in Rotterdam ontstaan: zij spraken zich uit tegen de toen naderende oorlog in Irak en oorlog in het algemeen. In een bliksemactie werd op 21 maart een manifestatie belegd bij de beelden Zadkine (oorlog) en Erasmus (vrede). Dit was een initiatief van de SP fractie in Rotterdam en het Rotterdams Dagblad publiceerde toen een maand lang, poëzie tegen de oorlog, die uit zeer diverse invalshoeken werd geschreven. Jana Beranová stelde een mooie bundel samen met 36 gedichten en er was een column over oorlogspoëzie van René Puthaar. Daarna hebben de Dichters voor Vrede vele malen jaarlijks opgetreden.
 
Nu treden ze op in Verhalenhuis Belvédere, speciaal ter afsluiting, als finnissage van de expositie La Guerra met werk van kunstenaars Dolf Henkes, Wally Elenbaas, Esther Hartog, Juan Heinsohn Huala en Mosab Anzo.  
Maar liefst zeventien dichters treden op én na afloop delen zij samen een vredesmaaltijd uit de Volkskeuken van Gastkok Susanne Molenaar (Rotterdam/Korea). We nodigen u van harte uit het programma mee te maken, de tentoonstelling te bekijken (als u deze nog niet heeft gezien, de laatste kans!) en om mee te eten aan de lange tafels van het Verhalenhuis. Reserveer hieronder een plaats aan tafel voor 10 euro per persoon.
 
Programma line -up: 
Jana Beranová, Manuel Kneepkens, Hans Wap, Serpil Karisli, Joz Knoop, Marco Nijmeijer, Leo Stilma, Gerard van Hameren, Jantine Dijkstra, Juan Heinsohn Huala, Edwin de Voigt, Rien Vroegindeweij, Jan Oudenaarden, Ton Houtman, Ishmail Kamara, Daniel Dee. Speciale gast is de dichter Ghayath Almadhoun (Palenstina / Syrië / Zweden). De muziek is van gitarist Carlos Cid uit Chili, op dit moment op tournee door Europa. De presentatie is in handen van Jeroen Naaktgeboren. 
Een programma i.s.m. stichting Zona Franca.
 
Wanneer:
zondag 17 februari 2019
 
Tijd:
16 – 18 uur, na afloop is er een Vredesmaaltijd uit de Volkskeuken tot 20 uur mogelijk.
 
Kosten/reserveren:
Het dichtersprogramma is gratis, een maaltijd voor 10 euro p.p. is te reserveren via deze link
 
 
OVER DE EXPOSITIE LA GUERRA, KUNSTENAAR IN OORLOGSTIJD

Bombardementen, bezetting en oorlog hebben de meest ingrijpende gevolgen voor bewoners van een land, een stad. Voor kunstenaars gaat het leven, ondanks de oorlog, ondanks de vele dilemma’s, ook gewoon door. Sommige vluchten, anderen gaan in verzet, weer anderen sluiten zich op in het atelier. De een zoekt samenwerking met de vijand, terwijl de ander de pijn van de oorlog via kunst probeert te verwerken. Hoe dichtbij komt het? Wat weet je? Welke keuzes kun je je permitteren? Iedereen is bezig om zich te verhouden tot een nieuwe situatie. Uiteindelijk gaat het over ons allemaal. Wat doe je als kunstenaar? En was dat anders toen dan nu?
 
De Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903 – 1989) maakte de bombardementen op Rotterdam van heel dichtbij mee. Zijn werk veranderde hierdoor voorgoed. Aan een goede vriend schreef hij destijds: “Soms voel ik nog de bombardementen of het opblazen van de haven, daar zaten we middenin. Het gevoel daarvan is alleen nog maar te schilderen. En toch, altijd moet ik opnieuw beginnen. Het is bodemloos, maar groot.”
Henkes produceerde veel, veel werk. Direct na de bevrijding reisde hij op uitnodiging van die vriend naar de Antillen en naar Mexico en New York. Daar beleefde hij zijn internationale doorbraak met de tentoonstelling La Guerra in Mexico in Palacio de Bellas Artes. Tekeningen en op papier geschilderde afbeeldingen van de verwoesting van de Rotterdamse haven en stad vormde de kern van de expositie. Ruim 70 jaar later brengen we opnieuw La Guerra voor het voetlicht als kern voor een expositie nu.
 
In samenwerking met de RCE Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed presenteren we in Verhalenhuis Belvédère van 14 oktober tot en met 17 februari 2019: La Guerra, kunstenaar in oorlogstijd. Te zien zijn de oorlogswerken van Dolf Henkes van toen, gecombineerd met het werk van die andere Katendrechtse kunstenaar Wally Elenbaas en zijn joodse vrouw Esther Hartog. Bovendien is er het werk en het verhaal van een tweetal Rotterdamse kunstenaars van nu, die uit een oorlogsgebied vluchtten: Mosab Anzo (Syrië) en Juan Heinsohn Huala (Chili).

Let op: nadrukkelijk worden andere Rotterdamse kunstenaars die hun verhaal hieromtrent willen vertellen, uitgenodigd alsnog deel te nemen. Kom langs, bel 010 7200997 of neem contact op via een mail naar:linda@verhalenhuisbelvedere.nl
 
Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam-Katendrecht
Entree gratis.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 11 en 18 uur én doordeweeks wanneer de deur openstaat, wandel gerust binnen.
 

 
Toelichting foto’s:

(1) tekening Dolf Henkes 1944, zonder titel, collectie RCE

(2) Zonder titel, 2017 – uit de serie Zonder Zuurstof van Mosab Anzo

(3) Zonder titel, 2016 – Juan Heinsohn Huala

 
Research, teksten en samenstelling Henkes: Jan de Heer
Met dank aan RCE Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed, Museum Boijmans van Beuningen, RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Stadsarchief Rotterdam, Mondriaan Fonds
 



Reacties zijn gesloten .