Zo 17 feb.: Muzikale Volkskeuken lunch van Alice Fortes (R’dam/CaboVerde)

 
Rotterdam is thuishaven voor maar liefst 175 nationaliteiten. Volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Verhalenhuis Belvédère maakt deze zichtbaar: in de Volkskeuken van Verhalenhuis Belvédère bereiden Rotterdammers hun favoriete gerechten en delen tegelijkertijd hun persoonlijke verhaal met het publiek.
 
Zondagmiddag 17 februari presenteren we de muzikale Volkskeuken van Alice Fortes (Rotterdam – Cabo Verde) samen met de band Djocy Santos.
 

 
Alice Fortes is ondernemer en projectmanager in communicatie, evenementen en stadsontwikkeling en heeft twee kookboeken samengesteld: ‘Spicy, de West-Kruiskade kookt’ en ‘Harina PAN’ voor Radio Brasa.
 
Alice presenteert een authentieke Kaapverdische lunch uit de Volkskeuken én haar persoonlijk verhaal. Bovendien neemt zij speciaal voor dit bijzondere lunchprogramma ook Jocilene Santos en Nuny Matias oftewel de nieuwe band Djocy Santos mee naar het Verhalenhuis voor een live optreden.
 
Alice: “Wanneer mijn moeder kookte, hing ik altijd aan haar rokken. Haar gebraden kip rook zoo lekker, je kon het op straat al ruiken.” Alice Fortes is geboren en getogen in Rotterdam, Delfshaven. Haar vader Antonio Fortes is in de zestiger jaren vanuit Kaapverdië (Santo Antão) naar Nederland gekomen. Na de gezinshereniging met haar moeder, Judith Fortes en haar zussen en broer (Joane, Maria, Roberto en Hiolanda; Felipa is helaas overleden in Kaapverdië op 3-jarige leeftijd) werd Alice in 1971 geboren. “Ik groeide op in een gezellig gezin met veel morabeza (=Kaapverdiaanse gastvrijheid) en waarbij de deur altijd voor anderen openstond. Mijn moeder was een soort Moeder Theresa. En eten, speelde daarbij een grote rol.”
Alice is als enige in Nederland geboren. Zij werd dan ook thuis de ‘’Holandesa” genoemd. Een verhaal over opgroeien in twee culturen, heimwee, meerdere talen spreken, muzikaliteit en (leren) koken.
 
Wanneer: zondag 17 februari 2019 – 12 – 02 uur. Inloop 12 uur, start lunch en programma 12.30 uur.
 
Entree: € 12,50 p.p. inclusief Kaapverdische lunch en programma (excl. drank)
 
Tickets: verkrijgbaar via deze link
 

Over Djocy Santos
Jocilene Santos is geboren op de Kaapverdische Eilanden, maar verhuisde naar Nederland toen ze 5 jaar jong was. Ze groeide op in de Kaapverdiaanse gemeenschap waarbij ze werd beïnvloed door nummers van de bekende Kaapverdiaanse artiesten zoals Cesaria Evora en Ildo Lobo. In Europa werd ze beïnvloed door Sade en Whitney Houston. Ze startte als achtergrondzangeres bij o.a. Young Livity, maar ook bij Jorge Neto, Zé Carlos en Rui Lima. Na een aantal jaren studio en stage ervaring en nadat ze haar eigen stem had gevonden begon ze haar eigen nummers te schrijven. Hierna volgde de band Pureza, waar ze als leadzangers een uniek geluid ten gehore bracht. Nuny Matias & Jocilene Santos besloten zich daarna af te splitsen en zo onstond de nieuwe band Djocy Santos. Nunny en Jocilene hebben allebei diepe liefde voor de Kaapverdische muziek. Allebei geboren en opgegroeid op de Kaapverdische Eilanden en daarna geëmigreerd naar Nederland. Hierdoor creëren ze een geheel nieuw geluid met zowel traditionele als hedendaagse Kaapverdische muziek met Europese invloeden. Hun eerste EP “Mulher” (=vrouw) werd in november 2017 uitgebracht.Reacties zijn gesloten .