Zo 17 mrt.: boekpresentatie RETOUR van Maria Ikonomopoulou met live Griekse muziek & eten

 

De Rotterdamse beeldend kunstenaar Maria Ikonomopoulou werkte enkele maanden als artist-in residence in het Elenbaashuis in Verhalenhuis Belvédère op de derde verdieping. Zondag 17 maart tussen 15 en 18 uur presenteert zij haar publicatie met ervaringen en werk uit die periode: RETOUR.

 

Iedereen is van harte uitgenodigd langs te komen. Er is live muziek van drie jonge Griekse muzikanten van Rebetiko against the machine en er is Grieks eten uit Belvédere’s Volkskeuken.

 

Wanneer: zondag 17 maart 2024

Tijd: 15 – 18 uur

Kosten: entree gratis, deelname maaltijd € 15,00 per persoon

Reserveren is aan te bevelen en kan via deze link

 

Links werk van Maria in het Elenbaashuis, rechts Rebetiko against the Machine (foto Stelikos Akrivos)

 

 

Over Maria Ikonomopoulou

Maria is in 1961 geboren in Kalamata (GR). Na het voltooien van haar studie Economie aan de Universiteit van Athene, kwam ze in 1985 naar Nederland om kunst te studeren. Eerst aan de Vrije Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en later aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar ze in 1991 afstudeerde aan de afdeling Beeldhouwen en Monumentaal.

In haar werk heeft ze een voorkeur voor tijdrovende technieken geïnspireerd op ambachten en volkskunst, zoals borduren op textiel en het snijden van papier. Haar artistieke activiteiten bestaan uit opdrachten voor de openbare ruimte waarbij mensen betrokken zijn bij het maakproces, als atelierwerken en publieke interventies. De laatste tien jaar heeft de economische crisis in Griekenland Maria’s gedachten sterk beïnvloed.

Haar autonome werk is regelmatig geëxposeerd in België, Griekenland en Nederland en is opgenomen in de collectie van Museum van Hedendaagse Kunst (EMST) in Athene, het Stedelijk Museum van Hedendaagse Kunst in Thessaloniki, het Meermanno Museum in Den Haag en andere openbare Nederlandse instituten en in talloze privécollecties binnen en buiten Europa.

 

Het kunstenaarsechtpaar Wally Elenbaas en Esther Hartog dat van 1942 tot aan 2008 aan de Rechthuislaan op de derde verdieping woonde, reisde regelmatig naar Griekenland en liet zich daar inspireren. Enkele straten verder op Katendrecht is onlangs ook een wandschildering van Wally Elenbaas geopend op de plek waar lange tijd de woning en het (eet)café van de familie Bachas Helios was op Sumatraweg 6.

 

 Reacties zijn gesloten .