Wo 29 sept.: fiets(expo)tour ‘Op zoek naar Sengers’

 

 

 

In oktober presenteert Verhalenhuis Belvédère de nieuwe tentoonstelling ‘Op zoek naar Sengers’, een tentoonstelling met installaties, fotowerken en de verhalen van de Rotterdamse kunstenaar Harry Sengers (1948 – 2015). Een expositie in samenwerking met zijn partner Tanneke Barendregt.

 

Voorafgaand aan deze expositie organiseren we op woensdag 29 september a.s. alvast een fiets(expo)tour waarin we samen met de deelnemers op zoek gaan naar de verhalen van en over Harry Sengers. We starten in het Verhalenhuis en eindigen bij de loods van Belvédère in Rotterdam-Katendrecht waar vier installaties van de hand van Sengers zijn te zien. Harry Sengers was beeldend kunstenaar, maakte installaties, verzamelde voorwerpen die hij gebruikte in zijn installaties en stillevens. Van de stillevens maakte hij fotowerken. “Ik fiets veel door de stad, met een hele grote tas achterop, en als ik dingen zie die ik interessant vind, dan neem ik ze mee. Ik heb een idee in mijn hoofd van een verhaal dat ik wil maken, dan zoek ik daarnaar, naar voorwerpen die daarbij horen.” Zie een film van Moois TV uit 1998 via deze link.

 

De fietstour op woensdag 29 september 2021
Ontvangst: 12.30 uur
Start: 13.00 uur
Inclusief lichte lunch / favoriet van Harry en diverse korte verhalen onderweg
m.m.v. Rien Vroegindewij, Jan van den Noort, Hans Abelman e.a.
Einde: 15.30 uur in Loods Rijnhaven ZZ op Katendrecht (preview installaties Sengers)
Deelname: met eigen fiets, max. 15 personen
Entree: € 10,00 p.p. te reserveren via deze link
 

 

Bijschriften bij de getoonde foto’s van boven naar beneden en van links naar rechts:
1. Installatie “Spraakherkenning”
2. Harry Sengers voor de etalage van zijn atelier. Foto: Ronald van der Waag
3. Installatie “Bloemstraat”, collectie Museum Rotterdam
4. Harry Sengers bij het Poortgebouw. Foto: Tanneke Barendregt

 

Over Harry Sengers
Geboren en getogen in Rotterdam groeide Sengers op met een grote liefde voor de geschiedenis van zijn stad. Op zijn zeventiende ging hij op de grote vaart en fotografeerde het leven aan boord. In de jaren zeventig begon de gemeente Rotterdam met het slopen van de oude wijken. De stad, zoals Sengers hem kende, verdween. Hij legde de sloop vast. En maakte fotowerken van wat er nog wèl was, maar op het punt stond te verdwijnen: etalages van bijzondere winkels. In 1979 exposeerde hij voor het eerst bij galerie The Black Cat op de Mauritsweg. Er zouden nog vele exposities volgen: o. a. bij Galerie Perspektief, N.F.I. Rotterdam, Galerie Fotomania Leiden, Catharina Gasthuis Gouda, TENT. Rotterdam, Rijksdienst Beeldende Kunst Den Haag, Palais du Tau Reims (FR).
Hij breidde zijn werkterrein uit en ging in heel Nederland leegstaande fabrieken fotograferen. Van deze fabrieken zijn alleen de binnenruimten te zien. Soms zijn er opnames te zien van details: de voorbode voor de latere stillevens. In 1985 begon hij met het opbouwen van stillevens van zelf verzameld materiaal en zelf verzamelde verhalen. Over het leven en het werk van mensen die hij sprak tijdens zijn tochten door de stad. Werk van Harry Sengers is opgenomen in de collecties van: Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Rijksdienst v/h Cultureel Erfgoed, Instituut Collectie Nederland, Van Reekum Museum Apeldoorn e.a.

 



Reacties zijn gesloten .