Zo 21 apr.: David Zee te gast bij Marcel Möring in Donner

 

Jarenlang verzamelde, noteerde en bewaarde David ‘Tin Tin’ Zee (1962) de unieke foto’s en verhalen van zijn Chinees-Katendrechtse familie. Nu heeft Verhalenhuis Belvédère ook zijn verhaal in boekvorm uitgegeven: ‘Chinese Kees, mijn vader, mijn grootvader, mijn familie in Chinatown-Katendrecht’ – omvang 130 pagina’s met uniek fotomateriaal (ISBN 9789083365824).

 

Op zondag 21 april 2024 gaat Marcel Möring in boekhandel Donner in gesprek met David Zee over zijn boek.

 

 

De Rotterdamse wijk Katendrecht was begin 20ste eeuw het grootste Chinatown van het Europese vasteland. Door een grote zeeliedenstaking in 1911 werden Chinese zeelieden gehaald als stakingsbrekers. Zij bleven, begonnen pensions en ook de eerste restaurants. Davids opa Che Chai liep als 9-jarige weg van huis, werd zeeman en kwam als een van de eerste Chinezen op Katendrecht aan. Hij trouwde met een Nederlands meisje uit de wijk, Neeltje Kraaijeveld. Samen kregen ze zes kinderen, onder wie Cornelis, later Chinese Kees genoemd, Davids vader.

 

“Mijn oma vond mijn Chinese opa een goede vangst. ‘Je opa was een hele knappe man, goed gekleed en erg aardig, in tegenstelling tot de Hollandse jongens die altijd vieze handen hadden, vuile kleding droegen, op klompen liepen en die niet erg fris roken’, vertelde ze.”

 

Omdat zijn Chinese opa een Nederlands meisje trouwde, verloor Neeltje haar staatsburgerschap. Ook hun kinderen kregen de Chinese nationaliteit. Hetzelfde gebeurde met Davids Nederlandse moeder toen zij met z’n vader trouwde. Pas in 1975 kon zijn moeder haar Nederlandse nationaliteit terugkopen.

Aan de hand van zijn persoonlijke familieverhaal vertelt David Zee tegelijkertijd over de Chinese geschiedenis van Katendrecht. Over de boarding houses, de Chinese slaapbazen, gokhuizen en opiumhandel, over Chinezentellingen, de eerste Chinese restaurants, over Kung Fu en over Chinees vuurwerk, over de kroegen, de meisjes, de zeelieden en de haven. Hij schrijft over het Katendrecht uit de tijd van zijn opa, van zijn vader en van hemzelf.

 

Aansluitend is er signeermogelijkheid. Het volledige programma wordt later bekendgemaakt.

 

Over David Zee

David is op Katendrecht geboren en getogen. Al jong begon hij de geschiedenis van de Chinese gemeenschappen op Katendrecht te onderzoeken en werkte mee aan verschillende studies, documentaires en artikelen voor onder meer Andere Tijden, de Wereldomroep en RTV Rijnmond. In 1982 schreef hij samen met James Chai en Clemens Rikken het Rotterdams Kroegenboek, met medewerking van Jules Deelder en Herman Brood. Als medewerker van Verhalenhuis Belvédère geeft hij sinds 2011 rondleidingen op Katendrecht en geeft zo zijn eigen familieverhaal, het verhaal van de wijk en van de Chinese geschiedenis door. Nu is ook zijn verhaal in boekvorm uitgegeven: ‘Chinese Kees, mijn vader, mijn grootvader, mijn familie in Chinatown-Katendrecht’ – omvang 130 pagina’s met veel foto’s – ISBN 9789083365824 – uitgave Verhalenhuis Belvédère.

 

 

Presentatie Marcel Möring in gesprek met o.a. David Zee

Wanneer: zo 21 april 2024

Tijd: 15.00 – 16.30 uur

Locatie: Theater Boekhandel Donner, Coolsingel 129, Rotterdam

Entree: gratis, reserveren kan via een email aan: marketing@donner.nl o.v.v. 21 april 2024 Marcel Möring – David Zee

 Reacties zijn gesloten .