Livestream terugkijken: de Volkskeuken van Mojde en Nazanin – Noroez Perzisch nieuwjaarviering
Op zondag 21 maart presenteerden we de viering van Noroez, het Perzisch nieuwjaar met de Volkskeuken van Mojde Radankoupaei, Nazanin Hedayati en Hamed Ahmadi live via Facebook met mogelijkheid tot afhalen van hun speciale driegangen menu.
Voor wie het live event heeft gemist, is er een herkansing: kijk hier terug
De Rotterdammers met roots in Iran, Afghanistan, Azerbeidzjan en Tadzjikistan vieren jaarlijks op 21 maart ‘Noroez’. Ook in landen waar mensen wonen met Iraanse voorouders zoals Georgië, Irak, Syrië en Turkije wordt Noroez gevierd. In Europa is dat het begin van de lente. Noroez is het grootste feest van het jaar in de bovengenoemde landen, de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen.
Bij elkaar komen
In de laatste dinsdagnacht van het Perzisch jaar, komt iedereen bij elkaar om feest te vieren. Mensen maken vreugdevuren op straat en springen hierover heen. Vreugde omdat Chahar Shanabe Suri de komst van de lente aankondigt. In oude Iraanse talen staat het woord ‘Soor’ voor de kleur ‘rood’. Op de ochtend van de dertiende feestdag is iedereen in de parken of op het platteland aan het picknicken. Het is traditie dat iedereen eten meeneemt om samen met vrienden en familie te delen. Mensen gooien hun Sabzeh (kattengras) en goudvis in een rivier. Het symbool van leven en wedergeboorte vindt zo zijn weg naar vrijheid.
Sinds 2009 staat Noroez vermeld op de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid. In 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 maart erkend als de Internationale Dag van Noroez en beschreven als een lentefeest van Perzische oorsprong.
Speciaal op deze dag zullen Mojde Radankoupaei en Hamed Ahmadi, oorspronkelijk uit Iran, nu verblijvend in het gastenverblijf in Verhalenhuis Belvédère – samen met hun vriendin Nazanin Hedayati in de Volkskeuken hun verhaal en eten delen.
Over het schrijversechtpaar in de residentie
Hamed Ahmadi is een schrijver, dichter en journalist, geboren in 1982 in Teheran, Iran. Hij is Rotterdams’ tweede vluchtschrijver die – na de Syrische auteur Adnan Alaoda – nu in het gastenverblijf van Verhalenhuis Belvédère veilig kan wonen en werken. Hij heeft vijf boeken in het Perzisch gepubliceerd. Eén van zijn korte verhalen en het eerste hoofdstuk van zijn recente roman zijn naar het Nederlands vertaald. Hij schreef en produceerde meer dan 1000 minuten aan radio. Daarnaast heeft hij toneelstukken en scenario’s voor films geschreven die zijn uitgevoerd en geproduceerd in Engeland en Australië.
Zijn vrouw Mojde heeft in Iran Japans gestudeerd, werkte op de Japanse ambassade in Teheran en doceerde Farsi aan Japanse kinderen. Speciaal voor Noroez maakt Mojde samen met haar vriendin Nazanin een traditioneel Noroes menu, live te volgen via Facebook, daarbij zal ook werk van Hamed Ahmadi worden voorgedragen.
LET OP:
# Speciaal in deze lockdown-periode vindt het koken en vertellen live plaats via Facebook, tussen 17 en 18 uur.
# Geen zin om zelf te koken? Een half uur na afloop van de livestream kan deze speciale dinermaaltijd worden afgehaald bij de Volkskeukenstudio in Rotterdam-Katendrecht aan de Atjehstraat 98. We houden ons daarbij aan de hygiëne eisen, maken geen fysiek contact, houden anderhalve meter afstand en dragen mondkapjes.
Over de Volkskeuken
De Volkskeuken is het ontmoetingsprogramma rondom identiteit en erfgoed. Rotterdammers koken voor publiek, en delen tegelijkertijd hun (persoonlijke) migratieverhaal. Rotterdam is thuishaven voor 206 verschillende nationaliteiten; volksgerechten staan dagelijks op de keukentafels in de stad. Het Verhalenhuis maakt deze graag zichtbaar en laat bezoekers de geuren, rituelen, smaken en gebruiken beleven. Ook beleven we in de Volkskeuken elkaars feest- en herdenkingsdagen en evenementen.
De Volkskeuken van Hamed en Mojde
Wanneer: zondag 21 maart 2021
Tijd: livestream 17 – 18 uur koken en vertellen via Facebook; afhalen is mogelijk tussen 18.30 en 19 uur, adres Atjehstraat 98 in Rotterdam-Katendrecht.
Kosten en reserveren: online leren is gratis, een afhaalmaaltijd is € 15,00 p.p. Tickets te koop via deze link.