Expositie t/m 3 sept.: artist-in-residence Fatima Barznge @ Elenbaashuis: De hand die vertelt

 

“…Herinneringen, de angsten en de onverwerkte emoties zullen altijd bij ons zijn. Aan de buitenkant zijn we mensen als ieder ander. Binnen in ons is de oorlog bepalend geworden voor de rest van ons leven.”

Wally Elenbaas en Esther Hartog – een gesprek met Esther en Wally, door Janneke Vervelde

 

Fatima Barznge (1968. Aghjalar – Iraaks-Koerdistan) is Rotterdams beeldend kunstenaar.

Fatima werkt sinds 23 april voor drie maanden als artist-in-residence in het Elenbaashuis. Met veel plezier nodigen we je uit voor een bezoek:

 

   

Fatima Barznge @ELENBAASHUIS

 

 

 

Over Fatima

Fatima is geboren in Aghjalar, Koerdistan, Irak. Op haar 18de is zij gevlucht, eerst vanuit Aghjalar naar Erbil. In Baghdad ging ze bedrijfskunde studeren. Haar grote droom was om naar de kunstacademie te gaan, maar doordat haar ouders geen aanhanger waren van het regime van Sadam Hoessein werd ze niet toegelaten. Wel bleef ze doorgaan met kunst maken en had ze in Koerdistan haar eerste tentoonstellingen. Op haar 29ste heeft ze uiteindelijk samen met haar broer Irak verlaten. Via Turkije is ze naar Nederland gereisd, waar ze in 1997 aankwam. In Nederland bracht Fatima haar droom in vervulling en ging ze studeren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

 

De praktijk van Fatima Barznge bestaat uit schilderijen, werken op papier en collages. Haar herinneringen vormen het conceptuele uitgangspunt. Ze vertelt over en reflecteert op de cultuur van haar herkomst. In haar werk besteedt ze aandacht aan onderwerpen als traditie, taal, religie, textiel en architectuur. Ook de ervaring in het landschap van haar jeugd speelt een rol. Een belangrijk thema is het Irak van voor én na de oorlog. Haar familie verliet Aghjalar in 1986, net vóór de exodus die het regime van Saddam Hoessein veroorzaakte.

 

In 2010 ging Fatima voor het eerst terug naar Irak en bezocht ze haar geboortedorp. Ze fotografeerde het bergachtige landschap en de sporen die ze kon vinden van haar aanwezigheid van voor de oorlog. Zo vond ze de kasten terug die vroeger in haar ouderlijk huis stonden. Ze fotografeerde ze en in haar atelier in Rotterdam werkte ze foto’s uit tot schilderijen. Het resultaat was de serie A House of Clay (2013-14, medemogelijk gemaakt door Mondriaanfonds en CBK Rotterdam).

 

Het werk van Fatima Barznge was te zien in solo en groepstentoonstellingen in o.a. Stedelijk museum Schiedam (2022, 2020), Rozenstraat – a rose is a rose is a rose, Amsterdam (2021), Galerie Sanaa Utrecht (2022, 2021, 2019) en Galerie Ursula Walter in Dresden (2023). Fatima’s werk is gelijktijdig aan haar residentie bij Belvédère ook te zien in de tentoonstelling Exodus georganiseerd door het Bijbelmuseum in Buitenplaats Doornburg.

 

 

In het Elenbaashuis

 

In het voormalige woonhuis van Esther en Wally – het Elenbaashuis – laat Fatima zich inspireren door de geschiedenis van het huis, maar ook haar eigen familiegeschiedenis. Ze toont haar persoonlijke keuze uit het werk van Wally Elenbaas en toont haar eigen werk en verhaal.

Fatima gaat een beeldend onderzoek aan naar de overeenkomsten tussen het werk van Elenbaas en de beeldtaal van het Irakees modernisme waarmee ze opgroeide. Ze start hier bij Belvédère met het maken van een nieuwe serie werk waarin ze haar huidige werk, afgeleid van islamitische kunst, laat samenkomen met de beeldtaal van Wally Elenbaas.

 

 

Entree:

gratis, dagelijks toegankelijk

 

Activiteiten:

-een ‘housewarming’ op zondag 23 april om 12. 00 uur, aansluitend is om 13.30 een lunch mogelijk à 12,50 per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

-veelvuldig op vrijdag tussen 11.00 – 17.00 uur ontvangt Fatima graag bezoekers cq geïnteresseerden in het Elenbaashuis

 

 

 

 

English:

 

Fatima Barznge (born 1968, Iraqi Kurdistan) now lives and works in Rotterdam.

 

Her practice consists of paintings, works on paper and collages. Her memories form the conceptual starting point, in which she tells and reflects on the culture of her origin. In her work, she pays attention to subjects such as tradition, religion, script, textiles and architecture. Experience in the landscape of her childhood also plays an important role.

 

She grew up in Aghjalar, a rural village in Iraqi Kurdistan that was completely destroyed by Saddam Hussein in 1988 during the Anfal campaign. She studied business administration in Baghdad and fled to the Netherlands in 1997 for political reasons, where she graduated cum laude from the Royal Academy of Arts (The Hague) in 2005. Her works are grouped into series ranging from abstracted figurative to completely abstract. This working method reflects her fascination with Western art on the one hand, and may also be related to the fact that she grew up with traditional Islamic art/Aniconism.

 

Her work has been shown in solo and group exhibitions including Stedelijk Museum Schiedam NL; Rozenstraat- a rose is a rose is a rose, Amsterdam NL; OnArte Locarno Switzerland; TENT platform for contemporary art Rotterdam NL; and gallery Sanaa Utrecht NL. Her work is in various collections including; Dutch government collection, and Stedelijk Museum Schiedam NL.

https://fatimabarznge.nl/blog/

https://www.instagram.com/fatimabarznge/

 

 



Reacties zijn gesloten .