Zo 24 apr.: expolunch Abelman ‘Sanitas Cura’

 

Beeldend kunstenaar en portrettist Hans Abelman presenteert een lunchprogramma over de samenleving, gezondheidszorg en kunst van toen, nu en de toekomst.

 

Centraal staat de voormalige Dr. Daniel Den Hoed Kliniek en het Familiehuis in Rotterdam. De Daniel den Hoedkliniek (voluit het Erasmus MC Kanker Instituut, locatie Daniel den Hoed) was een vestiging op Rotterdam-Zuid van het Erasmus MC, gespecialiseerd in de zorg voor kankerpatiënten met het daarbij behorende wetenschappelijke onderzoek, onderwijs en opleidingen. In mei 2018 verhuisde de kliniek naar de nieuwbouw in het Eramus MC.

 

 

 

In de periode van 1984 tot en met 1990 was Abelman verantwoordelijk voor het beeldend kunstprogramma in het betreffende ziekenhuis. Temidden van de expositie en samen met Peter Speksnijder (projectleider Bouwzaken) en Jan Spek (architect Familiehuis) vertelt Abelman het verhaal. Het gaat dan niet alleen over de zichtbare kunst maar ook over spanningen, processen, confrontaties, inlevingsvermogen en hoe je verhoudt met het doel van het ziekenhuis. Links of rechtsom de mens die op dat moment gemankeerd is staat centraal.

 

Daarnaast is er een lunch en worden er twee sprookjes verteld, het ene verhaalt over de geschiedenis van het “Gouden Huisje” en het andere gaat over de geboorte op 19 september 1877 van Lijntje van der Meij. Verhalen vol betekenissen over gezondheidszorg, kunst en kunstenaars, wetenschap en nieuwsgierigheid als ‘Herinnering naar Morgen’.

 

Wij nodigen iedereen van harte uit het lunchprogramma “Sanitas Cura” bij te wonen en deel te nemen aan de discussie met betrokkenen.

 

Wanneer: zondag 24 april 2022
Tijd: 11 – 14 uur, inloop vanaf 10.45 uur
Deelname: € 10 p.p. inclusief lunch. Te reserveren via deze link

 

 

Over de geschiedenis van de Daniel den Hoedkliniek
In 1914 werd het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut (RRTI) opgericht en gevestigd in een oud pand naast het Eudokiaziekenhuis aan de Bergweg in het Liskwartier in Rotterdam-Noord. Het eerste bestralingstoestel werd gebruikt voor bestraling tegen reuma en tegen de, toen nog vrij onbekende, ziekte kanker. Omdat de artsen en onderzoekers zich niet of nauwelijks bewust waren van de schadelijkheid van de toegepaste straling namen ze onvoldoende voorzorgsmaatregelen, waardoor ze vaak ziek werden en overleden.

 

Radioloog Daniël den Hoed werd in 1940 directeur van het instituut en maakte een begin met de opbouw van het straleninstituut tot een kankerbehandelingscentrum. In 1960 besloten het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut en de Rotterdamse Stichting voor Reumabestrijding tot de bouw van een nieuwe kliniek aan de Groene Hilledijk in Rotterdam-Zuid, die de naam Daniel den Hoedkliniek kreeg.

 

In 1993 werd de Daniel den Hoedklinkiek onderdeel van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR); inmiddels het Erasmus MC. Alle oncologische zorg, behandeling, onderwijs en onderzoek valt sinds november 2013 samen onder de naam Erasmus MC Kanker Instituut. Hier vindt op internationaal topniveau kankeronderzoek, -behandeling en onderwijs plaats.[1][2]Reacties zijn gesloten .