Zo 27 sept.: Jazz Club Belvédère met Cruise Control & soulfood diner

 

    

 

Live jazzconcert door Cruise Control met verhalen en diner

Ooit was Belvédère belangrijk voor de Rotterdamse jazz. In 1941 was de feestelijke opening van Belvédère als jazzdancing. Hier vond de door de Duitsers verboden Amerikaanse jazzmuziek – entartete muziek – onderdak. Afro-Surinaamse jazzmuzikanten als Kid Dynamite, Boy Edgar en Teddy Cotton speelden er regelmatig. Nu brengt het programma Jazz Club Belvédère steeds een live concert, een nieuw verhaal van toen en een ode aan de jazz in Rotterdam.

Op zondag 27 september 2020 is er wederom een programma onder leiding van Cruise Control, welke wordt afgesloten met een Soul Food diner uit de Volkskeuken van gastkoks Anamaria & Eunice. Vanwege Covid-19 is het max. aantal bezoekers helaas gelimiteerd tot 30 personen. Wees er snel bij! Bij dit concert staat de blues in de jazz centraal.

Blues bepaalt veel in de jazz. Jazz en Blues worden vaak in één adem genoemd. Ze hebben ook veel met elkaar te maken. Ze vallen echter niet samen. Blues is één van de belangrijke voedingsbronnen van jazz, naast diverse andere. De blues ontstond in de 19e eeuw als liedvorm, levenslied, was een vorm van “volkskunst”, maar is gaandeweg ook instrumentale muziek geworden. Binnen de jazz werd en wordt nog steeds veel van blues gebruik gemaakt, op verschillende manieren. De sound van de blues bijvoorbeeld, met zijn bekende blue notes klinkt in veel jazz door. Ook de kenmerkende korte, driedelige, blues-vorm komt men in de jazz nogal eens tegen. Soms is dit op het eerste gehoor duidelijk, maar soms is de blues-afkomst van een jazzcompositie zo listig verpakt, dat je heel goed moet luisteren om er achter te komen dat de blues hier een rol speelt.

De vier bandleden van de jazzformatie Cruise Control gaan over dit onderwerp het nodige uit de doeken doen, zowel door live te spelen, als door film- en geluidsvoorbeelden van bekende blues- en jazzmuzikanten te vertonen. Het grote verhaal van de blues in de jazz komt dusdoende tot leven, in een combinatie van lezing-fragmenten en een jazzconcert.

Wanneer: zondag 27 september 2020
Tijd: 16 – 20 uur
Prijs: 15 euro p.p. inclusief soul food diner
Kaarten reserveren noodzakelijk via deze link

De Nederlandse jazzformatie CRUISE CONTROL, opgericht in 2001, bestaat uit (boven van links naar rechts):
Ruud Bergamin [altsax, sopraansax, presentatie]
Julius Schulz [drums]
Bart Egeter [piano]
Dan Simon [bas]

Koos van der Hout [trompet, niet op de foto]

Over Ruud Bergamin
Bergamin is saxofonist, dirigent, componist/arrangeur, workshopleider en docent. Hij studeerde schoolmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Naast zijn verschillende projecten als musicus verzorgt hij lezingen en luistercursussen jazz, onder meer aan de Volkuniversiteit. In 2012 publiceerde hij het boek Jazztermen van A tot Z, een gids voor luisteraars waarin muziekbegrippen alfabetisch worden besproken. Eerder schreef hij een inleiding over jazztheorie ten behoeve van leerlingen en workshopdeelnemers (Basistheorie Jazzimprovisatie).

 Reacties zijn gesloten .