Zo 29 jan.: The Holocaust Memorial Day

 

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers.

 

Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. Bekijk het volledige programma op de website van Holocaust Memorial Day.

 

De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking welke plaats vindt in Amsterdam op de laatste zondag in januari. Op zondag 29 januari 2023 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. De Stille Tocht en de Nationale Holocaust Herdenking 2023 zullen door de NOS vanaf 11:00 uur live op televisie worden uitgezonden.

 

 

Op de foto’s:

 

Links Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ en midden Holocaust Namenmonument (ontwerper Daniel Libeskind, locatie Weesperstraat, A’dam) met de namen van meer dan 102.000 Nederlandse Joden en 220 Sinti en Roma.

 

Rechts de zichtbare naam van Katendrechter Ruhama Dasberg-Baumgarten (1908-1942), moeder van Sifra Dasberg (1934-2021)

 

 

 

Programma 29 janauri 2023

 

11:00 uur Stille tocht naar het Wertheimpark vanaf het Stadhuis in Amsterdam

 

11:30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’

Met toespraken van:
Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité
Burgemeester van Amsterdam Halsema
Een overlevende van de Holocaust: Joop van der Starre
Namens de jongeren: Boaz Blokhuis

Kaddisj en Yiskor door Rabijn Menno ten Brink
Muziek: Zigeunerorkest Brandt en Maarten Peters

 

12:30 uur Einde herdenking

 

Na de officiële kranslegging is er voor iedereen tijdens het défilé gelegenheid om een krans of bloemen op het monument te leggen.Reacties zijn gesloten .