Zo 3 dec.: Morna Cabo Verde muzikale lunch met Poliana Vieira

 

Op zondag 3 december 2023 presenteren we opnieuw een muzikale Kaapverdische lunch in de Volkskeuken van het Verhalenhuis. Deze middag wordt een ode gebracht aan de Kaapverdische gemeenschap in de stad met verhalen en een muzikaal optreden van Poliana Vieira. Host is Jorge Lizardo. Gastkok Dona Ninha Monteiro bereidt een authentieke Kaapverdische lunch in Belvédère’s Volkskeuken.

 

  

Foto Poliana: Eric van Nieuwland

 

 

Morna is een Kaapverdische muziekstijl welke wordt gekenmerkt wordt door melancholie en sodade en internationaal beroemd door de successen van ‘de koningin van de morna’ Cesária Évora. Morna wordt dan ook gezien als de nationale muziek van Kaapverdië, ‘volkslied van de ziel’. In 2019 werd Morna door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Kaapverdianen kwamen via de havens van Kaapverdië in contact met muziekstijlen uit Portugal, Zuid- en Noord-Amerika, de Cariben en West-Afrika. Morna is vermoedelijk in de 19e eeuw ontstaan uit de Portugese fado, de Braziliaanse modinha en mogelijk ook de lundum of landú. Volgens sommige auteurs is morna ontstaan op het eiland Boavista, en heeft het zich later verspreid naar andere eilanden. Vermoedelijk was morna oorspronkelijk een dans. Later ontwikkelde het zich ook tot een liedvorm. Mornaliederen waren eerst snel met vaak humoristische en satirische teksten. Componist Eugénio Tavares vernieuwde de mornastijl met langzame composities en melancholieke teksten over onderwerpen als migratie en nostalgie.

 

 

Kaapverdische Muzikale lunch in de Volkskeuken

 

Wanneer: zondag 3 december 2023

Tijd: 13.30 – 16 uur, inloop vanaf 13 uur.

 

Kosten: 12,50 per persoon (inclusief lunch, welkomstdrankje en programma).

Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

 Reacties zijn gesloten .