Zo 3 mei: Open Joodse Huizen in Rotterdam

1532-1500-1125

1410-480-270uitsnedeaStichting Loods24 en het Joods Historisch Museum presenteren samen met Verhalenhuis Belvédère het programma Open Joodse Huizen in Rotterdam op zondag 3 mei. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen we elkaar verhalen over het joodse leven in en om de Tweede Wereldoorlog, op betekenisvolle plekken in de stad. In Rotterdam worden op 11 verschillende locaties verhalen verteld door directe getuigen, nazaten en kenners. Iedereen is van harte welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken, zie www.openjoodsehuizen.nl

 

Het programma in Verhalenhuis Belvédère op zondag 3 mei:

 

11.00 uur :

Sonja Dubois: “Waar is Claartje van Thijn / Where is Claartje van Thijn?”. Sonja Dubois vertelt over haar ouders, haar redder en haar zoektocht. (NB in het Engels; in English)

 

12.00 uur:

Sifra Dasberg: “Voor het geluk geboren”. Sifra Dasberg vertelt het emotionele verhaal over moeder, vader en huis op Katendrecht.

 

13.00 uur
Huiskamervoorstelling “Bagage”, een actrice anno nu worstelt met haar rol van joodse vrouw aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Let op: maximaal 30 plaatsen.

 

14.00 uur :

Sonja Dubois: “Waar is Claartje van Thijn / Where is Claartje van Thijn?”. Sonja Dubois vertelt over haar ouders, haar redder en haar zoektocht. (NB in het Engels; in English)

 

15.00 uur:

Sifra Dasberg: “Voor het geluk geboren”. Sifra Dasberg vertelt het emotionele verhaal over moeder, vader en huis op Katendrecht.

 

16.00 uur
Flip Bool, voormalig directeur van het Nederlands Fotoarchief, vertelt over het fotografenduo Wally Elenbaas en zijn ondergedoken vrouw Esther.

 

17.00 uur
Klassieke muziek van joodse componisten die vermoord werden, evenals zij die door onderduik de oorlog overleefden, wordt ten gehore gebracht.

 

18.00 uur
Dinermaaltijd uit de Joodse keuken, 15 euro p.p.

 

Reserveren alleen noodzakelijk voor de maaltijd, via: reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl

 

Doorlopend gehele dag:

* Video-interviews van joodse Rotterdammers over hun vooroorlogse leven en het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
* Tentoonstelling ‘Het verhaal van Sifra/the Story of Schifrah, een ode aan het leven’. Een hedendaagse (immaterieel) erfgoed expositie met de levensverhalen van twee Rotterdams-joodse meisjes. Expositie i.s.m. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

NB Deze twee programmaonderdelen zijn nog t/m 24 mei te bezoeken.

 

Over Open Joodse Huizen

Het Joods Historisch Museum organiseerde in 2012 de eerste editie van Open Joodse Huizen in Amsterdam. Sindsdien organiseren lokale werkgroepen Open Joodse Huizen ook in diverse andere steden in het land.

Open Joodse Huizen past in de joodse traditie van herdenken door de nadruk die op het belang van de plaats (het huis) wordt gelegd. Bovendien sluit het herdenken op locatie goed aan bij de hedendaagse belangstelling voor het persoonlijke verhaal in de geschiedenis. Het memoreren van gebeurtenissen die zich afspeelden in de straten en buurten die de bezoekers kennen, draagt bij aan het indringende karakter van de herdenkingen.

 

 



Reacties zijn gesloten .