Zo 30 apr.: Jom Hasjoa, Holocaust-herdenkingsdienst in Laurenskerk

 

‘Jom Hasjoa’ betekent de ‘dag van de vernietiging’. Daarmee wordt verwezen naar de dag dat er wereldwijd wordt stilgestaan bij de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in Rotterdam is er aandacht voor de herdenking van de Holocaust. Kerken en de Joodse gemeenschap slaan de handen ineen voor de Jom Hasjoa-herdenkingsdienst in de Laurenskerk. De eerste herdenking in Nederland vond plaats in 1984 in de St. Laurenskerk in Rotterdam. Later werd dit initiatief overgenomen door andere steden.

 

Links Laurenskerk, rechts Holocaustherdenking 2020.

 

Op zondag 30 april 2023 om 19.00 uur vindt deze jaarlijkse Holocaust-herdenkingsdienst van Rotterdam plaats in de Laurenskerk. Tijdens de herdenkingsdienst op 30 april aanstaande zal Job Cohen een toespraak houden. In 2017 onderzocht hij de geschiedenis van zijn Joodse familie in de serie Verborgen Verleden en kwam zo in Rotterdam terecht. In de herdenking wordt de moord op joodse burgers tijdens de nazi-tijd herdacht. Ook wordt stilgestaan bij slachtoffers die nog steeds tijdens conflicten wereldwijd worden gemaakt.

 

Voorafgaand aan de herdenking worden dit jaar op het Stadspodium aan het Grote Kerkplein vóór de Laurenskerk in alle openbaarheid de namen gelezen van de ruim 7.000 vermoorde Joodse Rotterdammers die zijn afgevoerd en vermoord door de nazi’s. Door hun namen te lezen wil Rotterdam deze inwoners gedenken. De eerste naam wordt op zondagochtend 30 april om 04.00 uur gelezen, de laatste rond 18.00 uur.

 

Iedereen is van harte uitgenodigd de herdenkingsdienst in de Laurenskerk en op het Stadspodium deze dag mee te maken.Reacties zijn gesloten .