Zo 30 juli: herdenking bij Loods 24 & Joods Kindermonument
Vanuit Loods 24 in Rotterdam zijn op 30 juli 1942, dit jaar eenentachtig jaar geleden, de deportaties begonnen van Joodse Rotterdammers en joden van de Zuid-Hollandse eilanden. Loods 24 was een havenloods op het terrein van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen tussen de Binnenhaven en de Spoorweghaven. De loods was in gebruik voor de opslag van tabak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Duitse bezetter gebruikt als verzamelplaats voor de deportatie van Rotterdamse Joden. In acht transporten zijn bijna 7000 Joodse Rotterdammers gedeporteerd en vermoord. Het overgrote deel van deze mensen werd in Sobibór en Auschwitz-Birkenau vermoord. Uit een onderzoek in 2000 bleken 144 personen de deportaties te hebben overleefd.
‘De Muur’ en het Joods Kindermonument
Na de oorlog is de loods afgebroken geworden. Bij de ontwikkeling van de Kop van Zuid werd besloten om de voormalige plek van de loods zelf open te houden als plaats van herinnering. Een stuk van de toenmalige stenen omheining van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen aan de Stieltjesstraat is behouden en is sinds 1992 een herinneringsmonument. In 1993 is door burgemeester Peper hier een plaquette onthuld. In 2013 is bij de ‘Muur’ ook het Joods Kindermonument gerealiseerd. Dit monument naar een ontwerp van Wim Quist, noemt alle 686 namen van Rotterdamse Joodse kinderen tot en met 12 jaar die werden gedeporteerd en vermoord. Jaarlijks is er een herdenking op de dag dat de eerste trein naar Westerbork vertrok.
Uitnodiging bijwonen herdenking
De jaarlijkse herdenking vindt in 2023 plaats op zondag 30 juli om 14.00 uur. Je bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij deze herdenking op de Eva Cohen-Hartogkade aan de Stieltjesstraat te Rotterdam-Zuid.
Meer informatie via www.loods24rotterdam.nl.
Herdenking bij Loods 24 & Joods Kindermonument
Wanneer: zo 30 juli 2023
Programma: van 14.00 – 15.30 uur
Onderdelen: toespraken van locoburgemeester van Rotterdam Tim Versnel, Uri Rosenthal (voorzitter Stichting Joods Leven Rotterdam), rabbijn Peter Luijendijk en rabbijn Jehoeda Vorst gevolgd door kransleggingen en gelegenheid voor het leggen van bloemen door alle aanwezigen.