Zo 31 juli: herdenking bij Loods24 & Joods kindermonument

 

Vanuit Loods 24 in Rotterdam zijn op 30 juli 1942, dit jaar tachtig jaar geleden, de deportaties begonnen van Joodse Rotterdammers en joden van de Zuid-Hollandse eilanden. Loods 24 was een havenloods op het terrein van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen tussen de Binnenhaven en de Spoorweghaven. De loods was in gebruik voor de opslag van tabak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Duitse bezetter gebruikt als verzamelplaats voor de deportatie van Rotterdamse Joden. In acht transporten zijn bijna 7000 Joodse Rotterdammers gedeporteerd en vermoord. Het overgrote deel van deze mensen werd in Sobibór en Auschwitz-Birkenau vermoord. Uit een onderzoek in 2000 bleken 144 personen de deportaties te hebben overleefd.

 

 

 

‘De Muur’ en het Joods Kindermonument
Na de oorlog is de loods afgebroken geworden. Bij de ontwikkeling van de Kop van Zuid werd besloten om de voormalige plek van de loods zelf open te houden als plaats van herinnering. Een stuk van de toenmalige stenen omheining van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen aan de Stieltjesstraat is behouden en is sinds 1992 een herinneringsmonument. In 1993 is door burgemeester Peper hier een plaquette onthuld. In 2013 is bij de ‘Muur’ ook het Joods Kindermonument gerealiseerd. Dit monument naar een ontwerp van Wim Quist, noemt alle 686 namen van Rotterdamse Joodse kinderen tot en met 12 jaar die werden gedeporteerd en vermoord. Jaarlijks is er een herdenking op de dag dat de eerste trein naar Westerbork vertrok.

 

Uitnodiging bijwonen herdenking
De herdenking in 2022 vindt plaats op zondag 31 juli om 14.00 uur. Je bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij deze herdenking op de Eva Cohen-Hartogkade aan de Stieltjesstraat te Rotterdam-Zuid.

 

Wil je met ons mee wandelen vanuit het Verhalenhuis naar Loods24 – deelname is vanzelfsprekend gratis – dat stellen we dat op prijs, aanmelden is niet nodig, het vertrek is om 13.30 uur (duur wandeling ca. 20/25 minuten).

 

Wil je vooraf de lunch in Belvédère’s Volkskeuken gebruiken – dit is tussen 12 en 13.30 uur mogelijk – reserveer dan de lunch via deze link. Kosten lunch is 10 euro per persoon.

 

 

Herdenking bij Loods 24 & Joods Kindermonument

 

Wanneer: zo 31 juli 2022

 

Programma:

 

12.00 uur : lunchmogelijkheid in Belvédère’s Volkskeuken (optie)

 

13.30 uur:  wandeling naar herdenking Loods 24 vanuit Verhalenhuis op Katendrecht

 

14.00 uur: start herdenkingsprogramma bij Loods 24. Met ondermeer toespraken van de locoburgemeester van Rotterdam en Marleen van den Berg, NIOD-onderzoeker over ‘Ontrechting én rechtsherstel’. Er is ook aandacht voor de vergroening en herinrichting van de Eva Cohen-Hartogkade. Het monument LEVENS 10.000 STENEN zal in gebruik worden gen omen en er wordt stilgestaan bij een recent oud eze plek geplaatste olijfboom. Na de herdenking is er gelegenheid om bloemen te leggen.

 

15.30 uur einde programma, evt. terugwandelen naar Verhalenhuis

 

MEER INFO
Wil je meer weten over Loods 24 en Joods Kindermonument, zie hier de website.

 

 Reacties zijn gesloten .