T/m 20 mei: (luister)expositie Rotterdam Mahina – ode aan de (Molukse) vrouw – speciale Rotterdam editie


 
Als bijzondere ode aan vier generaties Moluke vrouwen in Nederland, is van 31 maart tot 20 mei 2019 de tentoonstelling ‘Rotterdam Mahina – Een ode aan de vrouw’ in Verhalenhuis Belvédère te zien.
 
In 2019 is het precies 68 jaar geleden dat de eerste Molukse KNIL-soldaten en hun vrouwen en kinderen in Nederland aankwamen, zij meerden op 21 maart 1951 af aan de Lloydkade in Rotterdam. De rondreizende expositie ‘Mahina – Een ode aan de vrouw’ van Collectief Teru wil de belangrijke rol van de vrouw binnen de Molukse gemeenschap belichten en toont ruim 100 indringende gezichtsportretten, daarnaast enkele themaportretten en korte documentaires van en over de Molukse vrouw in vier verschillende generaties. Speciaal in Rotterdam wordt aan deze foto-expositie ook (audio)verhalen, persoonlijke erfgoed en beeldende kunst toegevoegd van Rotterdamse vrouwen met Molukse roots uit Rotterdam en omgeving. Ook zijn er speciale bruiklenen van het Moluks Historisch Museum en Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

 

Collectief Teru
De tentoonstelling is een initiatief van Collectief Teru dat bestaat uit een drietal fotografen en filmmakers: Atêf Sitanala, Jaïr Pattipeilohy en Lesli Taihuttu. “Over de Molukse militairen, die ooit dienden in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, is veel geschreven en besproken. De meesten van hen werd bij hun aankomst in Nederland vergezeld door hun vrouw en kinderen. De vrouwen worden beschouwd als dragers van de Molukse cultuur. Maar juíst zij bleven decennialang op de achtergrond. De tentoonstelling wil deze stilte doorbreken, de tentoonstelling brengt een ode aan de Molukse vrouw als erfgoeddrager en als stille kracht binnen de Molukse gemeenschap toen en nu in Nederland. Mahina is synoniem voor ‘vrouw’ in een van de oorspronkelijk Molukse talen.” De rondreizende foto-expositie Mahina van collectief Teru was eerder in Den Haag, Kamp Vught, Museum Bronbeek Arnhem, DNK Assen, cultuurcentrum Zinder Tiel en Vox Pop Amsterdam.

 

Rotterdam

Met plezier en trots laten we weten dat in Verhalenhuis Belvédère de tentoonstelling wordt uitgebreid met (audio)verhalen, persoonlijk erfgoed en kunst van Rotterdamse vrouwen met Molukse roots. Zij intensiveren de ode aan de (Molukse) vrouw met het tonen van hun verhalen en werken. Ingrid van der Hoeven (Vlaardingen, 1962) is beeldend kunstenaar en maakt driedimensionale sculpturen, met overwegende de vrouwelijke figuur: als torso of staand. Haar oma van vaders kant is half Fries en half Moluks, Ingrids overgrootvader komt van Ambon.Eliza Bordeaux (1992) is beeldmaker, studeerde onlangs af aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie, richting fotografie. Haar recente werk verbeeldt haar zoektocht naar haar Molukse en Indische roots.

 

Nog maar het begin
Bovendien reist Verhalenhuis Belvédère momenteel met een mobiele opnamestudio naar vier Molukse wijken rondom Rotterdam om mensen te interviewen en (audio)verhalen op te nemen. Zo bezochten we Ridderkerk en Capelle aan den IJssel. Ook gaan we nog naar Krimpen aan den IJssel en Moordrecht. De oral history verhalen worden onderdeel van de expositie. Zoals het Verhalenhuis gewoon is, is het een werk-expositie.
Wie wil meedoen aan de audio-interviews of op een andere manier zou willen bijdragen, kan gedurende de expositie nog meedoen. We verzoeken je dan te mailen naar info@verhalenhuisbelvedere.nl of bellen met 010 720 0997 en vraag naar Laura Schalkwijk.
Collectief Teru wil evenals Verhalenhuis Belvédère niet alleen de portretten en de verhalen laten zien, maar ook ontmoetingen en uitwisseling tot stand brengen. De tentoonstelling in Verhalenhuis Belvédère is van 31 maart tot 20 mei 2019 te zien maar zal telkens met verhalen worden aangevuld; iedereen wordt hiertoe van harte uitgenodigd bij te dragen. Het officiële openingsprogramma van Mahina – Een ode aan de vrouw in Rotterdam, met de première van de audiovoorstelling, is op zondag 31 maart. Daarna volgen meer activiteiten, hou de agenda in de gaten.

 

Openingstijden en openingsprogramma
De tentoonstelling is open op iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur én wanneer de deur openstaat. Toegang is gratis.
 

(werk van Ingrid van der Hoeven)
 
Het openingsprogramma op zondag 31 maart, de middag en avond: (let op: reeds uitverkocht).

zondagmiddag 31 maart 2019: 14 – 16 uur: openingsprogramma, met interviews, documentaire, verhalen, hapjes en dans en bezoek tentoonstelling, inloop 13.30 uur, einde 17 uur, gratis entree, hier reserveren.

en

zondagavond 31 maart 2019: 18 – 22 uur openingsdiner, met interviews, documentaire, verhalen, bezoek tentoonstelling én een Molukse maaltijd uit de Volkskeuken, inloop 17.30 uur, einde 22 uur – toegang € 15 per persoon, hier reserveren.
 
Mahina – Een ode aan de vrouw van Collectief Teru is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Moluks Historisch Museum, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Tuhuteru en Partners en is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.
www.mahina.nu / www.belvedererotterdam.nl



Reacties zijn gesloten .