Zo 4 feb.: Indo Zijn Kumpulan #2: verhalen, live muziek, eten
Op zondag 4 februari 2024 vindt de tweede INDO ZIJN KUMPULAN plaats in Verhalenhuis Belvédère. Een Indische middag vol verbinding, goede gesprekken, live muziek en die eindigt natuurlijk met lekker eten. Het thema van deze tweede aflevering: hoe is de Indische cultuur en eetcultuur ontstaan? En hoe verschilt dit van de Indonesische cultuur en eetcultuur?
Kumpulan
Een kumpulan betekent samenkomen. Na de Tweede Wereldoorlog komt een grote stroom Indische Nederlanders in Nederland terecht. Zij zoeken elkaar op en organiseren kumpulans. Een samenkomen van gelijkgestemden. Bij de Indo Zijn Kumpulan is gekozen om het samenzijn aan te vullen met sprekers, muziek en natuurlijk eten.
Verhalen
In deze INDO ZIJN KUMPULAN #2 zijn Helena Smit en Marc Tierolf de gasten:
Helena Smit van Eating habits, onder andere bekend van de Indofoodtours en het magazine Rakus komt vertellen over het ontstaan van de Indische eetcultuur. Ze neemt ons mee in de verschillen tussen de Indische en de Indonesische eetcultuur.
Marc Tierolf van Julia Indotreats is deze middag de gastkok in Belvédère’s Volkskeuken en gaat heerlijke Indische gerechten koken. Je kent Marc misschien wel van het Indische kookbok Oma Miet. Oma Miet had in 1922 een cateringbedrijf op Java. Nu heeft haar achterkleinzoon het van haar overgenomen. Marc kookt volgens echt authentiek Indisch recept.
Iedereen welkom
Deze middag is voor iedereen die zich verbonden voelt, affiniteit heeft met of gewoon meer wilt weten over de Indische of Indonesische cultuur en geschiedenis.
Programma
14.30 uur inloop
15.00 uur start programma
15.30 uur muzikaal intermezzo
16.00 uur Helena Smit
16.30 uur tijd om te kletsen
17.00 uur makan (eten)
18.00 uur einde, uitloop
Wanneer: zondag 4 februari 2024
Tijd: 15 – 18 uur
Kosten: € 17,50 p.p. inclusief maaltijd en programma
Reserveren noodzakelijk en kan via deze link.
Initiatiefnemers
De Indo Zijn Kumpulan wordt georganiseerd door Stichting Indo Zijn (Joyce de Vries en Aura Pattinama).
Joyce de Vries is initiator van de Indozijn community en oprichter van Indos.shop. Vanuit de behoefte om de Indische cultuur door te geven is zij begonnen een online community op te bouwen. Na 2 jaar vooral online gesprekken te hebben gevoerd, wordt het nu tijd om elkaar echt te ontmoeten en te verbinden. “Wij zijn verantwoordelijk om het verhaal van onze voorouders levend te houden en door te geven aan de volgende generatie. Veel van de tweede en derde generatie Indo’s weten niet waar ze moeten beginnen of hebben weinig kennis over de Indische geschiedenis. Door het organiseren van een Kumpulan hoop ik andere Indo’s die met vraagstukken zitten een start te geven aan hun zoektocht.” Aldus Joyce de Vries.
“Een kumpulan biedt de ruimte om jezelf in lotgenoten te herkennen. Ik vind het belangrijk dat we in gesprek kunnen. Het doorgeven van cultuur is iets dat vaak onbewust gebeurt, maar juist door erover te spreken word je bewuster van de keuzes die je maakt. Daarbij vind ik dat het doorgeven van cultuur niet alleen gaat over wat je mee wilt geven aan je kinderen, maar juist aan de mensen om je heen. Een stukje bewustwording over onze geschiedenis, waar veel mensen weinig van weten.” – zegt Aura Pattinama.