Zo 4 sept.: filmpremière Dolf Henkes: ‘Kijken, alsmaar stil kijken’ & live muziek Vernon Chatlein

 

In samenwerking met Stichting Henkes en LantarenVenster presenteren we de wereldpremière van Kijken, alsmaar stil kijken van Deborah van Dam over kunstenaar Dolf Henkes.

 

 

 

De documentaire vertelt het persoonlijke verhaal over het leven en werk van Dolf Henkes (1903-1989) en zijn relatie met de stad Rotterdam, de haven, de wijk Katendrecht en het Curaçao van vroeger tot nu. In de film toont de filmmaakster het oeuvre van Henkes maar juist ook zijn brieven, archief en persoonlijke schrijfsels. De film is opgebouwd uit historisch beeldmateriaal van de stad Rotterdam, afbeeldingen van de werken van Henkes, animaties, persoonlijk bewaarde bronnen zoals dagboeken en brieven en getuigenissen in beeld en geluid. Daarnaast gebruikt Van Dam ook hedendaagse technieken om het historische verhaal te vertellen.

 

De Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) heeft zijn leven lang op Katendrecht gewoond en gewerkt. Veel originele Kapenezen en oudere Katendrechters hebben nog levendige herinneringen aan deze bijzondere kunstenaar. Verhalenhuis Belvédère organiseerde van 2014 tot nu ruim 15 tentoonstellingen met zijn werk in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In 2015 is een plein op Katendrecht naar Henkes vernoemd. De film werd gemaakt in opdracht van de Stichting Henkes aan de vooravond van Henkes’ 120ste geboortejaar.

 

Speciaal ter gelegenheid van de première is er een live muziekoptreden van de Curaçaose percussionist en jazzcomponist Vernon Chatlein. Vernon zoekt naar kruisbestuivingen, waarbij verschillen worden gevierd, omdat zij kunnen leiden tot nieuwe wegen en vormen.

 

Bovendien vertonen we een korte film vooraf van de Rotterdamse kunstenaar Florian Braakman (1988).

 

Het programma van zondag 4 september:

14.30 uur inloop, ontvangst in LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996

14.45 uur aanvang programma, welkom door stichting Henkes

14.50 uur voorfilm van Florian Braakman

15.05 uur live muzikaal optreden Vernon Chatlein

15.20 uur première Kijken, alsmaar stil kijken

15.50 uur Q&A met filmmaakster Deborah van Dam

16.15 uur live muziek optreden Vernon Chatlain

16.45 uur einde, uitloop

 

Kosten deelname € 10 per persoon.

 

Wanneer: zo 4 september 2022

 

Tijd: 14.30 uur, locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam

 

Tickets zijn verkrijgbaar via deze link met LantarenVenster

 

 

 

De film is in opdracht van Stichting Henkes tot stand gekomen met steun van:

Fonds 21, stichting Droom en Daad, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-stichting, Power House Company, Gemeente Rotterdam, Verhalenhuis Belvédère en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.Reacties zijn gesloten .