Zo 6 nov. : Al Rewaq #30 met Rosh Abdelfatah, Hassan Harf Kujjah, Hafsah Mujalli, Moahammed Saeed, Olai Al Hayek e.a.

 

De Syrische auteur Adnan Alaoda is de eerste gast-auteur die ruim een jaar lang woonde en werkte in Belvédères Gastenverblijf, op de vierde verdieping in het Verhalenhuis. Hij introduceerde in 2017 een nieuw programma in het Verhalenhuis: Al Rewaq, een broedplaats voor culturele uitwisseling en ontmoeting via optredens met poëzie, muziek en film. Door artiesten uit Syrië, Midden Oosten en Nederland. Kunstenaars, professionals én amateurs. Dit beroert vele harten en leidt tot nieuwe verhalen, creativiteit en verbinding. Elke editie is anders. Veel is mogelijk.

 

Op zondag 6 november is de 30ste editie. Wees welkom!

 

Deze editie nemen Rosh Abdelfatah (directeur Arabisch Filmfestival) en Ingrid Rollema (beeldend kunstenaar) ons mee in de wereld van het kunstproject ‘het Theater van de Verkeerde Beslissing’.
Hassan Harf Kujjah (Syrië) vertelt over zijn recent verschenen boek ‘Magic behind Aleppo through Poets Eyes’. Schrijfster Hafsah Mujalli (Jemen) draagt voor uit eigen werk en dichter Moahammed Saeed (Syrië) treedt op. Daarna is er muziek met Odai Al Hayek (zang/gitaar), Ahmad (zang/trommel) en Yaman Suhem (Qanoun) en treden Nour Wahedi, Ahmad Asram en Masoon Mdagmesh van het Tarab Koor op.

 

Al Rewaq #30: zondag 6 november – start 16.00 uur, inloop 15.30 uur – einde ca. 19.00 uur. Entree gratis.

 

We nodigen iedereen van harte uit om Al Rewaq #30 bij te wonen en mee te ervaren.
Wees welkom! Ahlan wa Sahlan!

 

 

Van links naar rechts en boven naar beneden:

Yaman Suhem (Qanoun), Rosh Abdelfatah, Ingrid Rollema, Hafsah Mujalli, Odai Al Hayek (zang/gitaar) en Ahmad (zang/trommel) en Hassan Harf Kujjah

 

 

Gastkok Anahid Darwish (Aleppo, Syrië/Rotterdam)
Gastkok Anahid Darwish verzorgt na alle optredens de maaltijd in de Volkskeuken (ca. 19 – 21 uur) voor € 10,00 per persoon. Anahid (1982) is geboren in Aleppo (Syrië), als oudste kind in een gezin met vijf kinderen. In 2015 probeert ze, vanwege de oorlog, te vluchten naar Europa met een vals paspoort. Ze wordt opgepakt en belandt in de gevangenis. Acht maanden lukt het haar alsnog weg te komen. Nu woont ze in Nederland. Haar vier kinderen zijn na vier maanden met haar herenigd. In Nederland besluit ze alleen nog maar haar hart te volgen. Anahid volbrengt diverse horeca-opleiding en startte haar eigen onderneming: Elba Cuisine, koken met passie voor de geuren en smaken van de Syrische keuken. Ze maakt graag recepten en gerechten uit haar jeugd, van haar oma en moeder, die ze vooral reconstrueert vanuit haar herinneringen. Aanmelden voor de maaltijd hoeft niet, maar is i.v.m. mogelijke drukte aan te bevelen als je er zeker van wilt zijn; reserveer via deze link.

 

 

Over de initiator en schrijver
Adnan Alaoda is schrijver – voor televisie en toneel – en hij schrijft gedichten en songteksten. Hij vluchtte uit Damascus voor de bombardementen en het oorlogsgeweld. Eerst ging hij naar Dubai en nu is hij blij dat hij zijn thuis kan maken in Rotterdam. Ook omdat in Nederland veel Syriërs wonen. Hij wil culturele evenementen organiseren om Nederlanders en Syriërs elkaar te laten ontmoeten, om elkaars cultuur te leren kennen. Poëzie, kunst, muziek, theater… “Het zal Syriërs het gevoel geven dat ze een plek mogen hebben en tegelijkertijd laat ik hen kennis maken met de Nederlandse cultuur en vice-versa. Ik wil iets betekenen voor de Syrische cultuur. Die is duizenden jaren oud. Ik hoop dat de oorlog stopt, en dat Rotterdammers, Nederlanders straks ons land weer kunnen bezoeken. Syrië is prachtig.” (AD – 16 feb. 2017)

 

Rotterdam Vluchtstad
In 2016 is Verhalenhuis Belvédère namens de gemeente Rotterdam lid van ICORN (International Cities of Refuge Network). Dit betekent dat de stad Rotterdam jaarlijks een onderkomen biedt aan een ‘vluchtschrijver’. Via ICORN bieden wereldwijd 63 steden onderdak aan schrijvers en kunstenaars die in hun eigen land niet kunnen werken wegens de oorlog of het regime. Naast Rotterdam is in Nederland ook Amsterdam een ‘vluchtstad’. Meer info lees hier

 

Grote dank
In het Verhalenhuis is met veel hulp van particulieren, fondsen en vrijwilligers een speciaal gastenverblijf ingericht. Een jaar lang kan een schrijver veilig in Rotterdam wonen en werken. Hij verzorgt mede optredens en activiteiten en kan schrijven. Onze dank gaat uit naar alle donateurs – in geld, arbeid of natura – te weten aan:
PEN Nederland, ICORN, UAF, Protect Defenders, OCW, Erasmus Universiteit, Centrale Bibliotheek Rotterdam, Vereniging Verzamelde Werken Rotterdam, Stichting Letterenhuis Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Belvédères Bende van de Zwarte Hand, stichting DOEN en alle vrijwilligers en particulieren die het Belvédère Gastenverblijf mede mogelijk maken!

 

About the project
In 2016, the Story House Belvédère became a member of the ICORN (International Cities of Refuge Network) on behalf of the city of Rotterdam. This means that from then on the city of Rotterdam annually offers shelter to a ‘writer of refuge’. To this means, we offer a special pension in Story House Belvédère. Via ICORN, Syrian writer Adnan Alaoda was invited to live and work in Rotterdam for one year together with his wife and child. Adnan already lived in Dubai for a couple of years, but had the wish to make a contribution to the European Society. Many friends and acquaintances of Adnan had fled to Europe.

 

Invitation to Al Rewaq #30: Sunday November 6th (free entrance)
Various cultural activities will take place such as watching movies, making music, singing, reciting poems and theatre pieces.
You are warmly invited for Al Rewaq #30 in Story House Belvédère.

 

November 6th, start 16.00 h (doors open from 15.30 h) until ca. 19.00 h

 

Entrance is free.

 

After the programme you can enjoy a meal for €10,- from the Volkskeuken, chat and talk (19.00 – 21.00 h).

Story House / Verhalenhuis Belvédère Rotterdam, Rechthuislaan 1.

 

You are very welcome to celebrate this Al Rewaq with us and we look forward to meeting you.Reacties zijn gesloten .