Zo 8 dec.: Stadsontdekkings- tocht Oude Westen – 40 jaar Stadsvernieuwing

 
Op zondag 8 december nodigen Verhalenhuis Belvédère, de Aktiegroep het Oude Westen en OMI u van harte uit voor een stadsontdekkingstocht door het Oude Westen, nabij het centrum van Rotterdam.
 

 
We hebben een gevarieerd programma samengesteld. Wilt u mee? Graag reserveren, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
 
Wanneer: zondag 8 december, 10.30 – 13.00 uur
Start/verzamelpunt: Aktiegroep het Oude Westen, Gaffelstraat 1-3
Eindpunt: Manifestatie west Side Stories, Schietbaanstraat
Deelname: 5 euro p.p. inclusief koffie/thee en iets lekkers bij ontvangst. Reserveren van tickets is noodzakelijk en kan via deze link.
Let op: voor vrijwilligers van de Aktiegroep is het programma gratis toegankelijk, wel is het nodig om ook te reserveren via de bovengenoemde link.
Bij vragen of heeft u hulp nodig? Bel 010 720 0997 of mail naar: welkom@verhalenhuisbelvedere.nl.
 
Programmaonderdelen op zondag 8 december:
– Ontvangst bij de Aktiegroep het Oude Westen, Gaffelstraat 1-3. Mogelijkheid om kleinschalige tentoonstelling met zes verhalen van wijkbewoners te bekijken.
– Kennismaking met Gina Thijsse.
We maken kennis met Gina die de gehele stadsvernieuwingsperiode actief heeft meegemaakt. Zij zet zich nog steeds in voor verbeteringen in haar wijk. We bekijken de video ‘Achter de gevels’ (17 min, 2004) waarin bewoners uit de straat waar Gina toentertijd woonde, werden geïnterviewd: wat betekent het als je te horen krijgt dat je moet verhuizen vanwege sloop/nieuwbouw?
– Wandeling door de wijk langs enkele plekken die voor Gina Thijsse belangrijk en waardevol zijn (geweest).
– Toelichting & bezoek aan manifestatie West Side Stories. Deze tentoonstelling is van 20 november tot en met 22 december in het Oude Westen te zien en is door OMI ontwikkeld. Pieter Kusters van OMI geeft een toelichting.
 

Still uit de video: Achter de gevels (2004)
 
Nieuwsgierig naar meer achtergrond informatie? Lees dan verder:
 
Stadsvernieuwing
Het Oude Westen heeft een roemruchte geschiedenis op het gebied van de stadsvernieuwing. In de jaren zeventig botsten bewoners hevig met het Rotterdams stadsbestuur. De gemeente wilde in het centrum een moderne stad bouwen met veel ruimte voor verkeer en kantoren. Bewoners van het Oude Westen wilden goede en betaalbare woningen. Zij kwamen in opstand tegen de plannen van de gemeente en verenigden zich in de Aktiegroep het Oude Westen. Bewoners trokken naar het stadhuis om hun eisen kracht bij te zetten. Bewoners maakten samen met architecten een tegenvoorstel: een eigen plan. Na veel praten en aktievoeren ging de gemeente akkoord. Daarna is er vele jaren geïnvesteerd in goede en betaalbare woningen en voorzieningen voor en door bewoners van het Oude Westen.
 

 
De Aktiegroep het Oude Westen
De Aktiegroep het Oude Westen is nog steeds actief in de wijk. Het is een broedplaats voor bewonersinitiatief. Bewoners met een zorg, vraag of idee om de wijk te verbeteren, krijgen hier de ondersteuning die zij nodig hebben. De laatste jaren zetten steeds meer bewoners zich in voor verduurzaming van de wijk. Deze verduurzamingsopgave wordt door meerdere experts ook wel de nieuwe stadsvernieuwingsopgave genoemd.
Vele bewoners dragen bij aan de ontwikkeling van hun eigen leefomgeving. Mensen doen dit op hun eigen wijze. De opstelsom van al deze persoonlijke verhalen toont de daadkracht van bewoners die gezamenlijk de toekomst van hun wijk vormgeven. Het is een vorm van hoopvol handelen. Bewoners handelen op een manier die past bij een wijk waarin ze willen leven, zodat die wijk een stukje dichterbij komt.
 
Gina Thijsse (Rotterdam, Oude Westen)
Gina Thijsse heeft de stadsvernieuwingsperiode zelf meegemaakt. Als bewoner heeft zij vanaf het begin actief mee gedaan met het voor elkaar krijgen van verbeteringen voor de wijk. Zo’n 15 jaar geleden kreeg zij zelf te maken met herstructurering van haar straat. Zij heeft toen initiatief genomen om bewoners samen te brengen en te organiseren. Om er voor te zorgen dat het perspectief van bewoners ook de juiste aandacht kreeg in het vernieuwingsproces. Nog steeds is Gina actief bij de Aktiegroep het Oude Westen. Zo maakt zij zich hard voor het belang van goed huisvesting voor ouderen in haar wijk.
 

Gina Thijsse staat rechts op de foto
 
Zes portretten bij de Aktiegroep het Oude Westen
Als onderdeel van de manifestatie West Side Stories zijn op de begane grond van de Aktiegroep zes persoonlijke verhalen van bewoners zichtbaar gemaakt. Bewoners die zich op eigen wijze inzetten voor de wijk. Oudere en jongere bewoners, met foto’s uit hun eigen albums. Twee van hen hebben momenteel te maken met sloop en nieuwbouwplannen. Ook dat gaat gewoon door. Er hangt een maquette van de wijk en een serie (oude) posters waarmee tijdens de stadsvernieuwing activiteiten werden aangekondigd. De Aktiegroep is van maandag t/m vrijdag geopend van 9 tot 17 uur en te vinden aan de Gaffelstraat 1-3. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen en een praatje te maken.
 
Manifestatie West Side Stories
Van 20 november tot en met 22 december vindt in het Oude Westen de manifestatie West Side Stories plaats op initiatief van OMI. Met tentoonstellingen, stadsroutes, lezingen en filmavonden wordt de roemruchtige stadsvernieuwing in het Oude Westen belicht. Daarnaast tonen ontwerpers, kunstenaars en fotografen een nieuwe kijk op de wijk. Meer info: www.omirotterdam.nlReacties zijn gesloten .