Zo 8 sept.: lezing & expositie Daar zit muziek in! over muzikaal joods erfgoed in de stad van nu

 

Op zondag 8 september 2024 is er een lezing van historicus Rob Snijders over Joods muzikaal erfgoed in Rotterdam, in het Verhalendepot van Belvédère in het Depot Boijmans Van Beuningen.

 

Voorafgaand is iedereen van harte uitgenodigd voor een expotour DAAR ZIT MUZIEK IN! in de luisterlobby van het Verhalenhuis op Katendrecht.

 

 

Programma zondag 8 september 2024

 

12.30 – 13.30 uur: lunch in de Volkskeuken facultatief (naar keuze) – Rechthuislaan 1 – 3072 LB Rotterdam-Katendrecht

 

13.30 – 14.30 uur: expo tour Daar zit muziek in! door de makers Kèrèn Vromen & Aron Lendvai – Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam-Katendrecht

 

15.00 – 16.30 uur: lezing Rob Snijders over joods muzikaal erfgoed in Rotterdam, Verhalendepot – Museumpark 24 (Depot Boijmans) – derde etage

 

De lunch is € 12,50 per persoon. De tour en de lezing zijn gratis zolang de voorraad strekt – reserveren is noodzakelijk, zie hieronder.

 

 

RESERVEREN

In verband met beperkt aantal plekken is reserveren noodzakelijk en kan alleen via deze links. Let op: u moet voor de lunch, de tour en de lezing apart reserveren.

 

-voor lunch en/of tour op Rechthuislaan 1 via deze link

 

-voor lezing op Museumpark 24, 3e etage (depot) via deze link

 

 

 

Over Rob Snijders & de lezing

Historicus Rob Snijders is aan de UvA afgestudeerd met twee masters: Geschiedenis (2020) en Jewish and Hebrew Studies (2021). Al eerder, rond 2007, was Rob begonnen met www.joodserfgoedrotterdam.nl en www.joodsamsterdam.nl, twee websites over de Joodse geschiedenis van deze steden. De wens om deze websites naar een hoger niveau te tillen was een motiverend aspect om te gaan studeren. Verder heeft Rob in Joodse Huizen 1 tot en met 8 een bijdrage geleverd, doorgaans met een Rotterdams verhaal. Na de studies werkt Rob als freelance onderzoeker en geeft hij lezingen en rondleidingen met als thema de Joodse geschiedenis van  Rotterdam en Amsterdam.

 

Op zondag 8 september geeft Rob Snijders een lezing over joods muzikaal erfgoed in Rotterdam in het kader van de tentoonstelling Daar zit muziek in! Tijd: 15.30 -16.30 uur. Inloop vanaf 15 uur, locatie Verhalendepot in Depot Boijmans Van Beuningen. Reserveren kan via link hierboven.

 

 

Over de expositie & de rondleiding

Van klassiek, Jiddische jazz, helende muziek tot punk. Van Leo Fuld tot Iskar Aribo. Louis Davids en Louis Bannet. Van Hakkert tot Walvis. De tentoonstelling Daar zit muziek in! is een ontdekkingstocht, van persoonlijk verhaal tot persoonlijk verhaal. Een dynamische (kijk- en luister)expositie met dertien verhalen gemaakt en samengesteld door fotograaf Áron Lendvai (2001, Budapest/Rotterdam) en kunstenaar/community curator Kerèn Na’ama Vromen (2002, Rotterdam).  In deze expositie zijn fotoverhalen over de bekende Hakkert muziekwinkel die bijna 130 jaar in deze stad zat als ook over de Nederlandse ‘Louis Armstrong’: Louis Bannet en over de Rotterdamse concertpianist en dirigent Iskar Aribo. Bovendien zijn er talenten uit de hedendaagse muziekscene in Rotterdam die vanuit een joods perspectief hun verhaal delen zoals Sterne Pappie, Joeri Jungschlager en Albina Gitman. Expositie is dagelijks gratis te bezoeken in Verhalenhuis Belvédère, op de derde etage (met lift bereikbaar), adres is Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam.

 

Op zondag 8 september geven de makers een persoonlijke rondleiding over de expositie. Tijd: 13.30 uur tot 14.30 uur. Voorafgaand is een lunch mogelijk. Reserveren kan via bovenstaande link.

 

De expositie en lezing zijn samengesteld door TOF Rotterdam, een initiatief en een werkgroep die een nieuw soort ontmoetingsplek in de stad wil creëren om 400 jaar joods erfgoed en cultuur in Rotterdam (meer) zichtbaar te maken.

 

 

Over TOF Rotterdam

Rotterdam herbergt vele culturen. Dát maakt onze stad uniek in karakter. Maar wist je dat er in de hedendaagse stad veel Joodse sporen zijn nagelaten, bewaard en doorgegeven? De Joodse gemeenschap, die vanaf begin 1600 in de stad groeide, heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling en het karakter van de stad van nu. Omdat het zo verweven is in het alledaagse, en vooral ook na de Holocaust en WOII niet meer werd benoemd als joods, is veel verborgen of onbekend. Een werkgroep van verschillende Rotterdammers wil een nieuw soort ontmoetingsplek creëren die het joodse erfgoed en de joodse cultuur in de stad meer zichtbaar maakt: TOF Rotterdam. Vanaf het najaar van 2024 wordt in het Verhalendepot in het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen gewerkt aan een duurzame presentatie en dynamische collectie. Meer bekendheid leidt tot een beter begrip van elkaar en van je omgeving, van geschiedenis en van actuele gebeurtenissen, van personen en ontwikkelingen die verwant zijn aan deze historie in onze stad. TOF Rotterdam wordt de plek waar je terecht kunt voor Rotterdamse verhalen, kunst, cultuur en erfgoed van joodse makelij of oorsprong, van toen tot nu. Vooral een plek voor ontmoeten, informeel leren en uitwisselen.

 

 

 

 

 

 

 



Reacties zijn gesloten .