Zondag 25 febr.: Al Rewaq #34 met Syrische vrienden

 

 

Op 25 februari 2024 vindt Al Rewaq #34 plaats. Al Rewaq is een broedplaats voor culturele uitwisseling en ontmoeting en vindt plaats via optredens met poëzie, muziek en film voor en door artiesten uit Syrië, Midden-Oosten en Nederland, kunstenaars, professionals én amateurs. Door samen te komen ontstaan nieuwe verbindingen, verhalen en verwondering. Elke editie is anders. Veel is mogelijk. We nodigen iedereen van harte uit om samen deze culture uitwisseling mee te ervaren. Ahlan wa Sahlan!

 

 

Op 25 februari verwelkomen we de volgende gasten:

 

Kunstenaar Diala Brisly (1980, opgegroeid in Damascus) is de nieuwe kunstenaar die woont en werkt in Belvédères Gastenverblijf, op de vierde verdieping in het Verhalenhuis. Zij vertelt over haar observaties in Rotterdam.

 

Esseline van de Sande presenteert de nieuwe kunst- en poëziebundel ‘Wederopbouw in Rotterdam | Hiyat. In deze bundel zijn kunstwerken en verhalen verzameld van Syrische Rotterdamse kunstenaars geïnspireerd op de stad Rotterdam.

 

De Rotterdamse pianiste en componiste Marlies du Mosch treedt op met een eigen compositie.

 

Na een korte introductie over de dichter Mahmoud Darwish door Sonia Zarour worden gedichten van hem in het Arabisch voorgedragen door de Nederlands-Palestijnse voordrachtkunstenaar Zohor al Masry en in het Nederlands door de vertaler van zijn werk Klaartje Nijland. Darwish wordt in en buiten Palestina gezien als de meest vooraanstaande moderne Palestijnse dichter die met zijn gedichten altijd diep weet te raken

 

De Kimya Band bestaat uit Syrische muzikanten die in co-creatie steeds andere internationale muzikanten ontvangt. Deze keer zijn dat Anne-Tjerk Mante en de Griekse Yiorgos Bereris. De onverwachtse muzikale ontmoetingen leidt tot nieuwe muzikale ervaringen en composities. Op zondag 25 februari treden samen op:

    • De Syrische zangeres Abeer Albatal, gespecialiseerd in de klassieke Arabische muziek. Abeer begon haar zangcarrière op jonge leeftijd en studeerde in 2016 af aan het Higher Institute of Music in Damascus. Sindsdien heeft ze op vele podia gestaan in Europa en het Midden-Oosten.

 

    • De Syrische muzikant en docent Kinan Abuakel. Hij is gespecialiseerd in het bespelen van de buzuk. Kinan werkt onder andere samen het Orchestra of the High Institute of Music in Damascus en het National Orchestra of Arab Music.

 

    • De Syrische gitarist Hannibal Saad staat bekend  om zijn expertise in jazz, rock en elektronische muziek. Hij heeft vele bands opgericht waaronder de Kimya Band.

 

    • De Griekse Yiorgos Bereris is een hedendaagse pianist, accordeonist en componist. Zijn passie voor het verkennen van nieuwe muzikale wegen heeft hem geleid tot een persoonlijke taal van componeren en improviseren, geïnspireerd door de jazz en de Griekse en Balkan muziektradities.

 

  • Anne-Tjerk Mante (zingen, theater, dichten). Anne-Tjerk is een artistieke alleskunner. Met zijn gedichten en voorstellingen geeft hij nieuwe dimensies en onverwachte invullingen aan begrippen als absurditeit, humor schijn- en werkelijkheid.

Na afloop is er de mogelijkheid om samen te eten uit de Volkskeuken van het Verhalenhuis.

 

 

 

Al Rewaq #34

Wanneer: zondag 25 februari 2024

Tijd: start 16.00 uur, inloop 15.30 – einde programma ca. 19 uur, diner 19 – 21 uur

Entree programma: gratis, ticket maaltijd € 10 p.p.  Aanmelden voor de maaltijd hoeft niet, maar is i.v.m. mogelijke drukte aan te bevelen als je er zeker van wilt zijn: reserveer alvast via deze link.

 

 

 

Wees welkom!

 

Colofon:

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met: Bader Atem, Esseline van de Sande (o.a. Stadscoalitie), Hannibal Saad (o.a. Culture Unlimited Festival), Nederlands Palestina Komitee, Marlies du Mosch, Rosh Abdelfatah (Arab Film Festival) en Verhalenhuis Belvédère. Het idee van de culturele uitwisseling met aandacht voor Syrisch erfgoed komt van auteur Adnan Alaoda. Hij was de allereerste gast-auteur-in-residentie geweest in het Verhalenhuis die ruim een jaar lang woonde en werkte in Belvédères Gastenverblijf, op de vierde verdieping in het Verhalenhuis.


Invitation Al Rewaq #34: Sunday February 25th (free entrance)

Various cultural activities will take place such as watching movies, making music, singing, reciting poems and theatre pieces. You are warmly invited in Story House Belvédère. February 25th, start 16.00 h (doors open from 15.30 h) until ca. 19.00 h. Dinner time is 19 – 21 pm. Entrance is free. After the programme you can enjoy a meal for €10,- from the Volkskeuken, chat and talk (19.00 – 21.00 h). You are very welcome to celebrate this culturele exchange with us and we look forward to meeting you.Reacties zijn gesloten .